Põllumees püüab sajus naeratada

Martin Pau
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu–Viljandi maantee ääres jäi Heino Kõrgepervel vee alla osa rapsipõllust.
Tartu–Viljandi maantee ääres jäi Heino Kõrgepervel vee alla osa rapsipõllust. Foto: Margus Ansu

Ehkki laupäevane vihm lõi paljud põllud lainetama, laseb lähipäevadeks mõningat kuivenemist tõotav ilmaennustus nii vilja- kui kartulikasvatajail vähemalt esialgu mokaotsast naeratada.





Tõravere meteoroloogiajaam mõõtis laupäeva hommikul kella kuuest õhtul kella kuueni 62,2 mm sademeid, mis võrdub terve juunikuu normi ehk viimaste aastakümnete juunide aritmeetilise keskmisega.



Eilseks oli juuni norm ületatud enam kui kahekordselt summaga 147,5 mm. Meteoroloog Vaike Jürisalu leidis märkmeist, et viimati oli võrreldav  1998. aasta juuni: kuu sajusaagiks kujunes siis 175,1 mm. Üheteistkümne aasta tagune rekordpäev 29. juuni jäi aga tänavusele 13. juunile pea kahekordselt alla.



Saak hävib jupikaupa


Puhja valla maadel ligi 1300 hektaril põldu pidava OÜ Heko Põld omanik Heino Kõrgeperv ütles, et kui lähipäevil hoiab taeva pigem selgepoolse ning päike ja tuul jõuavad rohkem kuivatada kui juurde sajab, pole põhjust ahastusse langeda.



Küngaste vahel lohkudes helgivad küll vastu lombid ja väikese järve mõõtu veesilmad ning paljudes kohtades on suvioder tõmbunud kollaseks, kuid esialgu saab Kõrgeperve kinnitusel rääkida vaid lokaalsetest kahjustustest.



«Momendil on eeskätt probleem väetamiste ja mürgitamistega,» rääkis Kõrgeperv. «Nägin, kuidas Eesti Energia püüdis põllul elektriliinile ligi pääseda ja nende masin kaevas end päris sisse.»



Kõrgeperve sõnul vajab hädasti umbrohutõrjet suvivili, rapsi on aga tarvis pritsida hiilamardika pärast, kes õisikutega maiustades võib saagile korraliku põntsu panna.



Eelmise aasta suve teise poole vihmade tõttu pidi Kõrgeperv korstnasse kirjutama kolmveerand oma  loodetud rukkisaagist. «Praegu ma julgen veel paremat loota,» tõdes Kõrgeperv. «Ja ega muretsemisest pole ka mingit kasu. Ilm tuleb selline nagu ta tuleb. »



Tartumaa suuremate kartulikasvatajate hulka kuuluva Ülenurme valla Saare-Anni talu peremees Einar Saar ei näe samuti veel end vaimusilmas juukseid kitkumas.



«Kartulit maa sisse mädanemine veel ei ähvarda, aga häda on muldamise ja umbrohu vastu mürgitamisega,» selgitas Saar. «Kes pani väga vara maha ettekasvatatud kartuli või kasvatas loori all ja kartul juba


õitseb, sellel võib küll lehemädanikuga muret tekkida.»



Oma viljapõldude kohta arvas Saar, et kuigi umbes viis protsenti neist on juba hävinud, võib saak siiski ilmade normaliseerudes kujuneda korralikuks.



Emajõgi jätkab tõusu


Eesti Meteoroloogia ja Hüdroloogia Instituudi hüdroloog Ene Randpuu nentis, et laupäeva hommikust eilse hommikuni 35 sentimeetrit kerkinud ning muu seas Kroonuaia silla alused kõnniteed uputanud Emajõgi jätkab lähipäevil kindlasti tõusu.



Emajõe lisajõgedest hakkas vastu eilset alanema vaid Elva jõgi. Pedja jõgi kerkis Tõrve vaatluspunktis ligi 31, Põltsamaa jõgi Pajusi punktis 20 sentimeetrit ning Võrtsjärve väljavoolul tõusis nivoo kümme sentimeetrit.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles