Näitusel avaneb tavatu lugu

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aive Kalmus (pildil vasakult), Mai Sööt ja Martiini.
Aive Kalmus (pildil vasakult), Mai Sööt ja Martiini. Foto: Sille Annuk

Teaduskunstinäitusel «Vampul» Tartu lastekunstikooli galeriis saab 26. juunini tutvuda 12. augustil 1952 Tartu Riiklikust Ülikoolist teele saadetud tudengiekspeditsiooni looga.


Eesmärgiks oli uurida üht koobast Kaukaasias Kartsai kuru juures. Galerist Margus Kiisi sõnul üllatas koopasuu juures saabunuid must riidepalakas, mis tuules lehvides tegi kummalist häält.



Mõni päev hiljem laskusid bioloogiatudengid Aleksei Sokolov ja Karl Sööt ning fotograaf Georg Kalmus koopasügavustesse. Neljandal päeval naa­sid vaid Sokolov ja Sööt, kes väitsid, et mäe all on hiiglaslik ruum. Sinna olevat ehitatud suuri teatraalseid hooneid. Jutt sealsete elanike kohta oli vastuoluline.



Galeristi teatel tõid Sokolov ja Sööt kaasa veidraid esemeid ja kummalisi loomi ning justkui skulptuuride tükke. Sööt kirjeldas ka imelikke tarbeesemeid, näiteks plärisevat raudvoodit. Osa ekspeditsiooni materjale on säilinud. Neid seadsid eile galeriisse näituseks uurijate järeltulijad Krista Sokolova, Tiina Sööt, Aive Kalmus (pildil vasakult), Mai Sööt ja Martiini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles