Täna algab Ahhaa maja ehitamine

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nordeconi endine nimi oli Eesti Ehitus.
Nordeconi endine nimi oli Eesti Ehitus. Foto: Margus Ansu

Aastate vältel tuhandete väikeste ja suurte inimeste silmaringi laiendanud teaduskeskuse Ahhaa rahvas korraldab täna päise päeva ajal kõigi tartlaste rõõmuks ilutulestiku, et tähistada oma hoone ehitamise algust.


 


«Meid ei oota siin lihtne töö,» ütles eile Aura veekeskuse ja Turu tänava spordihoone tagusele platsile tuleva Ahhaa hoone kohta seda ehitama hakkava Nordecon Ehitus ASi projektijuht Peeter Voovere. «See on hästi keeruline hoone, kus on palju kõveraid pindu. Ka tehnoseadmed on keerulised.»

Eile pärastlõunal piirati ehitusplats aedadega ja veeti kohale soojakud. Pisut tehti algust ka krundi servas oleva kunagise E. M. Uswansky & Pojad nahavabriku tootmishoone lammutamisega, mille heas seisus kivid leiavad omale koha Ahhaa hoone fassaadis.

Kopp hakkab tööle


Kopp teeb hoone ehituse avakaevamise täna. Selle pikisilmi oodatud päeva puhul kutsub teaduskeskuse Ahhaa väike kollektiiv kõiki linlasi päeval kella kaheks ehitusplatsile ilutulestikku vaatama.

«Meie maja ehitamise algus on eriline sündmus ja sellepärast teeme ka erilise ilutulestiku, päise päeva ajal,» ütles teaduskeskuse Ahhaa juhataja Tiiu Sild. Saluut tuleb Ahhaale omaselt äkiline, kiire ja võimas, sest kolme minuti jooksul kõlab neli tuhat lasku.

Pärast pidu asuvad ehitajad töö kallale. Ahhaa maja tuleb ligi 62 meetrit lai ja 92 meetrit pikk, tutvustas Peeter Voovere kerkima hakkavat hoonet. Maa-alune korrus on ette nähtud tehnoruumide, ladude ja sõiduautode parkla jaoks.

Kaamera jälgib tööd


Esimesel korrusel on fuajee, läbi kahe korruse kõrguvad ekspositsiooniruumid, garderoob, kassa ja tualetid. Teisele korrusele tulevad auditooriumid, kohvik ja kontor. Maja ühes osas olevale kolmandale korrusele tehakse püsiekspositsiooni rõdu. Väikselt neljandalt korruselt pääseb planetaariumi. 

Ahhaa pani Tigutorni 20. korrusele oma aegvõtte kaamera, mis hakkab teaduskeskuse hoone kerkimist jäädvustama.

Ahhaa oma maja
• Uue kooliaasta alguses 12-aastaseks saava teaduskeskuse Ahhaa hoone ehitab Aura veekeskuse ja Turu 8 spordihoone taha Nordecon Ehitus AS 167 miljoni krooniga. Rahastavad Euroopa Liit, riik ja Tartu linn.
• Ahhaa hoone valmib 2010. aasta detsembris, külastajatele on maja kavas avada 2011. aasta kevadel.
Allikas: Tartu Postimees

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles