Trühvlikunst rõõmustab koduköögis kõiki meeli

Elina Randoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pierre'i šokolaadikohvikus sai igaüks enda tehtud trühvleid kaunistada kõigega, mis hing ihaldas. Eriti populaarne oli apelsinikoortest sukaad, mille valmistamist kohvikuomanik publiku soovil ka demonstreeris.
Pierre'i šokolaadikohvikus sai igaüks enda tehtud trühvleid kaunistada kõigega, mis hing ihaldas. Eriti populaarne oli apelsinikoortest sukaad, mille valmistamist kohvikuomanik publiku soovil ka demonstreeris. Foto: Sille Annuk

Trühvlikomm on tänuväärt maius, mis üldjuhul suudab ka suurimate šokohoolikute magusaisu paari-kolme ampsuga tükiks ajaks rahuldada. Nende valmistamine on aga ka mõnus ja teraapiline kogemus.





Pierre’i šokolaadikohviku omanik Peeter Reier on aastaid korraldanud trühvlivalmistamise õpitubasid firmadele, kes on selle võtnud näiteks oma suvepäevade kavva. Koostöös firmaga Tartu Koolitus saab nüüd aga ka «tavainimene» sõrmed šokolaadiseks teha ning trühvlikunsti ise ära proovida.

Trühvlite tegemise põhivarustuse hulka kuulub tingimata šokolaad – mida tumedam, seda parem. Lisaks võib võtta näiteks martsipani või valmistada internetist leitud retsepti järgi mingi kindla maitsega mass ja seda šokolaadiga kombineerida.

Uputa šokolaadi


Reieri sõnul ei ole vaja trühvleid voolides neid täiesti ümmarguseks veeretada. Tegelikult peakski õige trühvlikomm trühvli kujuga olema ehk siis meenutama seda ümarat ja hinnalist seent, mille järgi maius oma nime on saanud.

Kommide kaunistamiseks on mitmeid viise. Interneti kokandusfoorumites levivad üldjuhul sellised retseptid, mis soovitavad pallikesi veeretada kakaos, mandlilaastudes või kookoshelvestes. Levinud variant on ka sulašokolaadi sisse uputamine.

Uputamiseks on kõige parem kasutada kahvlit, mille harude vahelt üleliigne šokolaad välja nõrgub. Küpsetuspaberile tõstetud šokolaadikommi alla tekib ikkagi väike loik, täielikult seda ära hoida ei saa.

Marmorefektiga kommide saamiseks tõstab Reier kaussi hulga tumedat ning ühte serva natuke valget sulašokolaadi.

Pallikesi selles kausis veeretades tekivad neile mõnusad siirud-viirud. Ainult heledasse šokolaadi kastetud trühvlile võib peale tilgutada tumedat või vastupidi ning kahvliga mustreid peale joonistada.

Šokolaadiga kaetud kommi võib enne tahkumist veel mitmeti kaunistada. Sobivad pähklid, mandlid, kakaooad, granaatõunaseemned, apelsinisukaad, šokolaadilaastud. Samuti võib võtta kuivatatud roosinuppe või rukkilille õielehti – selliseid asju leiab näiteks huvitavatest teesegudest.

Pärast kaunistamist tuleb trühvlid panna külmkappi.

Võtab isu


Kõigil headel asjadel on muidugi ka oma miinusküljed. Esiteks tekitab see tegevus suurel hulgal musti nõusid, mille pesemine on šokolaadiga mässamisest palju tüütum.

Nõudepesust veel suurem miinus on aga see, et tundidepikkune šokolaadilõhna ja magusate asjade keskel askeldamine mõjub nagu toidulisandina tuntud kroomitablett – magu-saisu kaob üsna pikaks ajaks ning ahvatlev kommike mõjub peaaegu tülgastavalt.

Nii on peolauale mõeldud trühvlid targem valmis teha vähemalt päev varem, siis jõuab ka magusaiha ringiga tagasi tulla.

Nostalgilised trühvlid
Koostis:
4 dl suhkrut,
1 dl vett,
100 g võid,
400 g imikupiimapulbrit (Piltti, Malõsh, Bona vms), 3-4 sl konjakit, kakaopulbrit.
Keeda suhkrut ja vett 10 minutit. Sulata saadud siirupis või, lisa imikupiimapulber ning sega korralikult. Lase jahtuda.
Vormi segust väikesed pätsikesed ja veereta kakaopulbris.
Pane vähemalt üheks ööks külma ja säilita külmkapis.
Rummi-kookosetrühvlid
Koostis:
125 g šokolaadi,
50 g võid,
2 sl rummi,
50 g kookoshelbeid,
100 g küpsiseid või keeksi, 50 g mandlilaaste.
Sulata potis tasasel tulel šokolaad ja või. Lisa rumm, kookoshelbed ja jahvatatud küpsised.
Vormi sõrmede vahel pallikesed ja veereta neid peenestatud mandlilaastudes. Pane külma.
Allikad: Pereköök, Kodukiri
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles