Struve teleskoop läbis noorenduse

Marju Himma-Kadakas
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
1824. aastal saabus Fraunhoferi refraktor Tartusse 21 kastis. Restaureerija Paolo Brenni paremal käel on 19. sajandi alguse maailma parima teleskoobi jalg, ülejäänud juba renoveeritud osad on mehe selja taga pakitud mullikilesse, milles need lähevad Tartu Ülikooli ajaloo muuseumisse, kokku pannakse teleskoop alles 2011. aastal.
1824. aastal saabus Fraunhoferi refraktor Tartusse 21 kastis. Restaureerija Paolo Brenni paremal käel on 19. sajandi alguse maailma parima teleskoobi jalg, ülejäänud juba renoveeritud osad on mehe selja taga pakitud mullikilesse, milles need lähevad Tartu Ülikooli ajaloo muuseumisse, kokku pannakse teleskoop alles 2011. aastal. Foto: Margus Ansu

Tartu tähetorni maailmakuulsaima instrumendi, Fraunhoferi suure refraktori lahtivõtmisele kulus vaid üks päev. Uuesti näeb teleskoopi kokkupanduna ja renoveerituna alles 2011. aastal.





«Sellest refraktorist suurem, mida ma restaureerinud olen, on vaid Palermo teleskoop,» rääkis refraktori restaureerija Paolo Brenni.

Brenni on itaalia füüsik, kes tegeleb ajalooliste teadusinstrumentide kata­­lo­­gisee­­rimise ja restaureerimisega. Ühtlasi on ta ka teadusinstrumentide ühingu president ning tema oskustega mehi võib maailmas ühe käe sõrmedel üles lugeda.

Jalgratas vs Ferrari

Maailma astronoomide seas väga tuntud Tartu tähetorni suur Fraunhoferi refraktor on teleskoop, millega Friedrich Georg Wilhelm Struve mõõtis esmakordselt tähtede kauguse parallaksi meetodil. Selle teleskoobi sarnaseid on maailmas veel vaid üks, Münchenis Deutches Museumis. 

Refraktori kuldsed metallosad said oma erekollase värvi tagasi spetsiaalsetes lahustes, bensiini- ja parafiinõlivannides. Oma algse värvi saab tagasi ka teleskoobi tammepuust mahagonspooniga jalg.

Brenni sõnul kehtib renoveerimises põhimõte: pigem teha vähem kui rohkem. «Ma ei tee sellest tuliuut instrumenti, aja jooksul tekkinud kriimud ja täkked peavad säilima.»
Brenni sõnul on Struve teleskoop täiesti korras ja kasutatav ning sellega võiks teha tänapäevalgi vaatlusi. «Aga see oleks nagu panna võistlema jalgratas ja Ferrari,» naljatas ta. Isegi Tartu tähetorni kupli all olev praeguseks juba 98-aastane teleskoop on mitmeid kordi võimsam.

Kaks aastat puhkusel

Teleskoobi valmistamiseks kulus 19. sajandi alguses neli aastat. «Lahtivõtmiseks kulus päev, kokkupanemine käib aga veel kiiremini,» rääkis  Brenni. Kuna teleskoop pannakse kokku alles 2011. aastal, siis seni ootavad värskenduskuuri läbinud osad TÜ ajaloo muuseumis spetsiaalsetes kontrollitud sobivates kliimatingimustes.

Kui tähetorni renoveerimine maja 200. aastapäevaks lõpule jõuab, tuleb Brenni taas Tartusse refraktorit kokku panema ning siis jääb Struve teleskoop püsiekspositsiooni tähetorni idasaali.

Lisaks praegustele teleskoopidele lisandub tähetornile veel kaks väiksemat, amatöörteleskoop ja päikesevaatluse teleskoop. Renoveerimistööd lähevad maksma 25 miljonit krooni ja peaksid lõpule jõudma 2010. aasta lõpul.

Fraunhoferi refraktor


• Fraunhoferi 24-sentimeetrise läbimõõduga teleskoop (pildil) pandi Tartus kokku 1825. aastal.


• Restaureeriti 1993. a Enno Ruusalepa juhendusel.


• 1826. aastal mõõtis Friedrich Georg Wilhelm Struve sellel Jupiteri kaaslaste diameetrid täpsusega, mis suudeti ületada alles 20. sajandi lõpul viiemeetriste teleskoopide ja arvutite abil.


• Refraktor pannakse uuesti kokku 2011. aastal.


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles