Haruldased taimed muudavad plaane

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kavandatav Raadi kaitseala
Kavandatav Raadi kaitseala Foto: TPM; graafika A6

Ligi sada hektarit Raadi vanast sõjalennuväljast jääb tulevikus inimesest ilmselt suuresti puutumata, sest seal kasvavale kuraditosinale haruldasele taimeliigile moodustatakse kaitseala.





Lõviosa Raadi haruldaste taimede kasvukohast jääb Tartu valla maale. Tartu vallavanem Aivar Soop oli kavandatavast kaitsealast rääkides napisõnaline.


«Kaitseala pole veel piiritletud ja ei ole peetud avalikke arutelusid selle loomise üle,» ütles ta. «Ei ole teada, kas kaitseala sinna üldse tuleb.»



Ligi sada hektarit


Kuid keskkonnaameti Jõgeva-Tartu regiooni looduskaitse juhtivspetsialist Kaili Viilma kinnitas, et Raadil on võimaliku kaitseala piirid juba määratud ja asjaajamine kaitseala moodustamiseks käib.



«Seal kasvab esinduslik valik erineva kaitsekategooria taimeliike,» põhjendas Kaili Viil-ma kaitseala kavandamist. Alal on avastatud 13 kaitsealust taimeliiki, millest kaks kuuluvad esimesse kaitsekategooriasse. Nende kahe liigi nime keskkonnaametnikud ei avalikusta, sest taimede kasvukoht on väike ja linnalähedane.



Tartu ja Luunja valla ning pisut ka Tartu linna maale jääva kaitseala pindalaks on kavandatud 100,9 hektarit ning see kuuluks otsast lõpuni sihtkaitsevööndisse. Viimane tähendab, et majandustegevus on seal sisuliselt keelatud. «Ala võib küll niita, aga see on ka pea kõik,» selgitas Viilma.



Kavandatav kaitseala on problemaatiline koht, kus tuleb varem tehtud plaane muuta, sest taimede ümberistutamine ei tule Kaili Viilma sõnul kõne alla. «Seal kasvavad niiskuselembesed taimed, mis ümberistutamisel enamasti hävivad,» selgitas ta. 



Haruldaste taimede pärast on loobutud alale mõeldud golfiväljakutest, ka on kriips peale tõmmatud Jaamamõisa oja valgalas sajuvee ärajuhtimiseks plaanitud tiikidele. «Sajuvee probleemile on leitud teine lahendus,» ütles Kaili Viilma.



Kõige kõvem pähkel on aga kaitseala keskele praeguse pinnasetee asemele planeeritud neljarajaline sõidutee, sest tavaline tee-ehitus on kaitsealal välistatud. «Kui moodustatakse kaitseala, siis tuleb kaaluda alternatiive: kas jätta tee ehitamata või rajada see sammastele,» rääkis Kaili Viilma. «Meie näeme, et kõige parem oleks, kui seda teed sinna ei tuleks.»



Juhuslik leid


Keskkonnaministeeriumile tegi Raadi endisele sõjalennuväljale kaitseala moodustamise ettepaneku keskkonnaameti eelkäija riiklik looduskaitsekeskus selle aasta jaanuari lõpus.



Tõuke kaitseala moodustamiseks andis 2007. aasta suvel sealt alalt kaitsealused taimed leidnud tartlanna märgukiri, mille peale viidi läbi inventuurid ja telliti eksperthinnangud.


Märtsi alguses võttis keskkonnaministeeirum Raadi kaitseala moodustamise ettepaneku töösse ja pani keskkonnaametile ülesandeks ekspertiisi tellimise.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles