Looduskeskuses valitseb vaikus

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Looduskeskuse uksel olev silt teatas, et inimtühi hoone on reserveeritud.
Looduskeskuse uksel olev silt teatas, et inimtühi hoone on reserveeritud. Foto: Sille Annuk

Kavastu küla servas Emajõe Suursoo piiril Ema­­jõe ääres särab nagu pühademuna klaasist ja kivist looduskeskus. Sinna sattunu peab praegu aga leppima vaid välise hiilgusega, sest hoone avatakse alles suve hakul.





Eile lõuna ajal olid 2004. aasta sügisel valminud Emajõe Suursoo looduskeskuse uksed lukus ja ühtki inimhinge ei paistnud kusagil. Majas oleva ekspositsiooni vaatamisest tuli suu puhtaks pühkida.



Vaikus valitseb Emajõe Suursoo looduskeskuses omanikuvahetuse pärast: senine omanik, keskkonnaamet, ja uus omanik, Riigimetsa Majandamise Keskus (RMK), pole jõudnud hoone üleandmise aktile alla kirjutada, selgitas keskkonnaameti Jõgeva-Tartu regiooni juhataja kohusetäitja Rainis Uiga.



Pikaldane üleandmine

Otsuse, et Emajõe Suursoo looduskeskuse hoone läheb RMK-le, tegi keskkonnami-nisteerium tema sõnul juba


enne keskkonnaameti moodustamist ehk enne tänavust 1. veebruari.


«Veebruaris, märtsis ja aprillis meie töötaja seal veel tegutses ja tegi üritusi,» märkis Rainis Uiga. «Mais meie seal küll enam midagi teinud ei ole.»



Ta tunnistas, et Emajõe Suursoo looduskaitseala haldamiseks ja loodushariduse andmiseks mõeldud suure hoone kasutamisel on tekkinud vaakum.



«Loodan, et see vaakum väga suureks ei lähe,» ütles Uiga. «RMK on lubanud seal mais tegutsema hakata ja ka meie hakkame nendega koostööd tegema.»


«Hoone üleandmine on väga veninud,» märkis RMK loodushoiuosakonna juhataja Marge Rammo. «Sellepärast pole me seal saanud midagi teha ning maja on külastajatele praegu suletud.»



Mis asi nii kaua aega võtab? «Selles pole midagi imelikku,» vastas keskkonnaameti haldusosakonna juhataja kohusetäitja Indrek Tuulik umbmääraselt.


Ta lisas, et olukord paraneb varsti, sest kui plaanid ei muutu, saavad keskkonnaameti ja RMK esindajad täna Emajõe Suursoo looduskeskuses kokku, et hoone üleandmise aktile alla kirjutada.



Kõigile avatud maja


Marge Rammo avaldas lootust, et hiljemalt juuni keskpaigast on keskus taas kõigile huvilistele avatud. «Me ei tea, mis seisus on hoone, kas sinna võib kohe pärast üleandmist sisse minna või on vaja midagi, näiteks kempse, remontida,» ütles ta.


Pärast ametlike paberite kordaajamist kujundab RMK hoonest kõigile külastajatele avatud looduskeskuse, kus hakkavad tööle RMK ja keskkonnaameti loodusharidusspetsialist.



Looduskeskusest mõnesaja meetri kaugusel olev suur garaaž jääb endiselt keskkonnaameti Jõgeva-Tartu regioonile oma tehnika hoidmiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles