Saatuse löök: mehe kaotanud naine jäi ka firma ja koduta

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Metsatööstust tabasid raskused.
Metsatööstust tabasid raskused. Foto: Elmo Riig / Sakala

Reet Harkmann on 41-aastane kahe lapse ema, kes mattis hiljuti oma abikaasa, kaotas osaluse ligi 60-miljonilises firmas ja peab välja kolima oma unistuste kodust. Kuid kõige hullem - väidetavasti tegi Reedale tünga tema kadunud mehe lihane tädipoeg, teatas ETV tänane «Pealtnägija».


«Ma olen nii jõuetu juba, ma ei jõua enam. Ma olin mitmeid kuid antidepressantide peal ja noh on igasuguseid mõtteid, aga noh lapsed on need, kes tegelikult hoiavad sind,» sõnas Reet Harkmann.

Veel viis aastat tagasi oli kõik kaunis ja paljulubav. Perekond Harkmann - Reet ja Veiko elasid üpris jõukalt, sest mees oli edukate metsafirmade omanik. Elu läks nii libedalt, et 2004. aasta kevadel koliti koos kahe lapsega üheskoos punutud pessa, Tartu mainekasse Uus-Ihaste elamurajooni. Ühtäkki muutus aga pereidüll koledaks õudusunenäoks.

«Märtsis kolisime sisse ja siis suvel ühtäkki muutus mees vägivaldseks,» meenutas Reet.

Seni kaalutlevalt ja rahulikult käitunud pereisast sai hoopis teine inimene. Füüsiline vägivald vaheldus tasakaaluhäirete ja sundimatute naeruhoogudega. Reedale oli selge, et abikaasaga on midagi koledat lahti.

«Siis ta ei rääkinud enam üldse ja siis tal tuli see, et tal ei tekkinud enam täiskõhutunnet. Ta sõi, kuni kõik välja oksendas. See tähendab seda, et sa pead olema 24 tundi ööpäevas, et ta ei astuks sul uksest välja ilma jalanõudeta ja ta ei läheks külmkapi kallale ja ei sööks niimoodi, et ta oksendab ja lämbub,» rääkis Reet.

Veidra haigusemõistatuse lahendust tuli kaua otsida. Tartu doktorid ei suutnudki öelda, milline sündroom Veikot vaevab. Kui Reet viis mehe uuringutele pealinna, selgus valus tõde.

Veiko põdes haruldast Wilsoni tõbe. See tähendab, et organismis on teatud valgupuudus, mille tagajärjel üleliigselt kehasse kogunev vask hakkab organeid suretama. Kuidas pereisa surmatõppe haigestus, ei tea arstid tänaseni. Karm reaalsus oli aga see, et naisel soovitati matusteks valmistuda.

«Mitte see haigus ise ei tapa vaid teised haigused nagu kopsupõletik ja nii läkski,» meenutas Reet.

35-aastane Veiko Harkmann suri mullu novembris. Reet jäi kahe kooliealise lapsega üksi ning tagatipuks kaotas kolm kuud tagasi oma töökoha. Kuid kogu selle kurbmängu juures oli naine enam kui veendunud, et tema ja laste tulevik on materiaalselt kindlustatud. Olid ju Veiko metsafirmad küllalt edukad. Abikaasa äripartneriks oli ta enda lihane sugulane Avari Päkk. Tädipoeg, kellega Veiko juba lapsepõlves liivakastis mängis, põllul kartuleid noppis ning aastaid hiljem üheskoos ettevõtlusega alustas.

«Kui Veiko Harkmann haigestus, siis Avari Päkk rääkis Reedale seda, et ta hoolitseb ja vaatab ka nende asjade järgi, et tal ei tekiks probleeme majanduslikus mõttes. Seda ta ei rääkinud, et ta on omandanud osad ehk läbi selle ka kogu vara mis kuulus Reet Harkmannile ja Veiko Harkmannile, mis pidi kuuluma ühisvara hulka,» rääkis vandeadvokaat Tarmo Pilv.

«Ma ei uskunud iialgi, et ta teeb midagi sellist. Nad olid ju lapsest saadik koos Veikoga. Nad rajasid selle firma. uskusin siis ilmselt, et ta ikkagi täidab oma lubadusi,» ütles Reet.

Päevavalgele tulid kahtlased tehingud. Veiko müüs oma sugulasele Avari Päkkile näruse 20 000 krooni eest firmad, mille tegelik väärtus küündis hinnanguliselt 60 miljoni kroonini. Lese hinnangul lehkavad lepped kriminaalsest kõrbehaisust, sest Veiko kirjutas lepingutele alla 2005. aasta algul, kui vintskles juba sagedaste dementsushoogude küüsis.

«Ta oli täiesti lapsestunud, talle meeldis lastega mängida, kui ta tööle tuli, siis ta võttis kapist välja mänguautod ja hakkas nendega mängima, aga ta ei osanud enam ka kirjutada mingit kirja, kus oleks olulisemat sisu vaja näidata, ta oskas ainult allkirja teha. Ja selliseid automaatseid vastuseid anda: mis ta nimi on, tõuske püsti, istuge, kirjutage alla, ärge sellist asja tehke. Seda situatsiooni kasutas Avari Päkk ära,» rääkis Tarmo Pilv.

Olukord, kuhu Reet Harkmann sattus, on pehmelt öeldes vilets. Lühikese ajaga mattis naine oma abikaasa, kaotas töö ning tagatipuks selgus, et osalus 60 miljonilises firmas on tuulde haihtunud. Turjal majaehituseks võetud 2,1 miljoni kroonine pangalaen, ähvardab üksikema oma unistuste kodust väljakolimine.

Viimases hädas pöördus proua Harkmann advokaadi poole. Sest saada on päris palju: kadunud abikaasa firmade, Elbrus ja HTP Holding nimel, ilutseb äriregistris üle 150 krundi üle kogu Eesti.

«Nende koguväärtus sellel ajal oli kuskil vähemalt 50-60 miljonit krooni, ma olen seda vähendanud kinnistute väärtust. Kui pool sellest oleks pidanud kuuluma Veiko Harkmannile siis me näeme et minimaalselt 25 miljonit oleks see summa mis oleks õigustatud olnud saada temal,» rääkis Pilv.

Kohtu kaudu nõutakse firmade müügitehingu tühistamist, sest Veiko Harkmann ei olnud abikaasa Reeda kinnitusel allkirja andmise hetkel teovõimeline. Hetkel on kohtus pooleli juba teise arstliku ekspertiisi tegemine, mis peaks Reeda kahtlusi kinnitama või ümber lükkama.
Pank aga samal ajal ei halasta. Kui kohtuveskid jahvatavad, tiksub Reeda arvelt 15 000 krooni iga kuu pangale.

Tarmo Pilve sõnul on praegu kõige tähtsam see, et Reet Harkmann saaks oma hiiglasuurest panglaenust priiks.

Avari Päkk ja tema advokaat keelduvad kommentaaridest, viidates pooleliolevale kohtumenetlusele.

Taaralinna traagiline süžee on sügava mulje jätnud ka Reeda advokaadile, kes nimetab abitu isiku ärakasutamist suisa kriminaalseks.

«Mina nimetan et see on tegelikult kuritegu, see on puhas kelmus. Tsiviilõiguslikku regulatsiooni tegelikult ei peaks siin olema. See peab nagunii kaasnema. Selliselt toimetanud isikud peaksid vastust kandma kriminaalkorras,» ütles Tarmo Pilv.

«Ma ise loodan, et õiglus ju peab ju jalule kuidagi saama. Tegelikult ma tahaks sellest majast lahti saada ja ma tahaks eluga edasi minna,» sõnas Reet.

Eks selles loos on lõplikku tõde raske langetada. Aga üks eestlaslik ütlus tundub ka siin paika pidavat: raudkindel viis oma sõpradest või sugulastest lahti saada on nendega koos äri teha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles