Ohtlikud värvid püsivad ikka veel kommilettidel

Elina Randoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Graafika: TPM

Ere värvidemäng kommipakkides häirib vaid väheseid lapsevanemaid. Koostist vaadates leiab sealt tundmatud E-numbrid või ilusa värvinime nagu päikeseloojangu-kollane.




Suurbritannias tehtud uuringu järgi võivad mõned ilusad värvid tekitada lastes hüperaktiivsust, samuti vähendada keskendumisvõimet ning takistada nii uute asjade õppimist.

Ohtlike ainete nimekirjas on tartrasiin (E102), kinoliinkollane (E104), päikeseloojangukollane, oranžkollane S (E110), asorubiin (E122), erkpunane 4R (E124) ja võlupunane AC (E12).
Kõigil lastel nii tõsiseid probleeme muidugi ei teki, küll on need ained aga väga sagedased allergiliste reaktsioonide põhjustajad.

Arengut ei ole


Aasta tagasi käisid Tartu Tarbijanõustamis- ja Infokeskuse vabatahtlikud läbi kõik Tartu kauplused ning otsisid lettidelt tooteid, mis sisaldavad kahjulikuks tunnistatud värvaineid.
Tootjatega võeti ühendust, tehti selgitustööd ning paluti ohtlikud värvid vahetada looduslike vastu.

Paljudelt firmadelt saadi ka vastus, et selle suunas hakatakse liikuma.
Praeguseks on valminud uus uuring, mis näitab aga, et aasta jooksul ei ole peaaegu ükski ettevõte selleks mingeid samme ette võtnud.

Üldjuhul on ka tuntuimad kaubamärgid jäänud odavamate sünteetiliste värvide kasutamise juurde.

Firmajuhid ei ole kallimat teed mineku üle muidugi rõõmsad, tarbijakeskuse juhatajal Tiiu Müürsepal on tulnud kokku puutuda ka suhtumisega «no näidake mulle ühte last, kes meie toote söömisest haigeks on jäänud».

Siiski on aasta jooksul olnud ka mõningaid positiivseid arenguid.

Näiteks ei ole Tartu kauplustes enam näha pooleliitrises pudelis päikeseloojangukollast Fantat, selle asemel on jook nüüd värvitud karotenoididega ning pudelis on pigem helekollane vedelik.

Tõsi, suurtes kaheliitristes pudelites müüakse siiski veel harjumuspärast erkoranži limonaadi.

Müürsepp ise on väga rahul sellega, et praeguseks on lastele ohutud kõik koeratüdruk Lotte nime ja pildiga tooted, eemaldatud on kõik kahjulikud lisaained, lisaks ohtlikele toiduvärvidele ka säilitusained.

Veel aasta tagasi sisaldas Pagaripoiste Lotte tort vähesel määral ühte halbadest toiduvärvidest, nüüd on see asendatud looduslikuga. Ka piimatoodetest on värvid välja roogitud.

Nagu suitsupakk


Pikka pidu tootjatel enam aga ei ole. Järgmise aasta 20. juulist peab ohtlikku toiduvärvi sisaldavate kommide pakil olema lisaks värvi numbrile ka hoiatus, näiteks: «E124 võib avaldada kahjulikku mõju laste aktiivsusele ja tähelepanuvõimele.»

2011. aasta 20. jaanuarist tuleb pakile samalaadne info ka lõhna- ja maitseainete kohta – uute nõuete kohaselt tuleb tarbijat teavitada loodusliku lõhna- ja maitseaine puhul ka selle lähteainest.

Lisaks tuleb teavitada, kui toidu suitsune maitse tuleneb suitsutuspreparaadist.

Looduslikke värvaineid

• E100 – kurkumiin. Kollane pulber; sinepites, salatikastmetes, maiustustes.
• E140 – klorofüll. Leheroheline või sinine; peamiselt maiustustes.
• E160a–E160f – karote-noidid. Kollakaspruunist punakasoranžini; margariinides, kondiitritoodetes, maiustustes, majoneesides jne.
• E161 – ksantofüllid. Kollakas või oranž; maiustustes.
• E162 – betaniin. Peedipunane; jäätistes, maitsestatud hapupiimatoodetes, karastusjookides ja maiustustes.
Allikas: Tartu  Postimees

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles