Lapsed saavad turvavööõpet

Elina Randoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ka tagaistmel peab laps olema turvavööga kinnitatud.
Ka tagaistmel peab laps olema turvavööga kinnitatud. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Selge autokool hakkab Lõuna-Eesti koolides ja lasteaedades läbi viima õpet turvavöö kasutamise ja üldise liiklusohutuse kohta.






Lisaks teoreetilisele jutule on võimalik ka proovida, kui ebameeldiv on juba mõnekilomeetrise tunnikiirusega vastu seina põrutada. Seda muidugi mitte päriselt, vaid kasutades turvavööstendi.

Stend kujutab endast kaldteele pandud autoistet, mille peal on ka hea näidata, kuidas ja kuhu täpselt peab turvavöö olema pandud. Selliseid õppevahendeid on Eestis ainult mõni üksik.

Mitmed vead


Selge autokooli juhataja Madis Üti sõnul ei oska paljud oma turvavööd korralikult kinnitada, kuigi  autoga sõitmine on neil igapäevane asi.

Tavaline on, et rihm ripub lõdvalt või on keerdus. Turvavöö alumine osa jookseb sageli puusade asemel kõhu pealt, kus see kokkupõrke korral tugevasti siseelundeid vigastab, ülemine osa on aga kaelale liiga lähedal ja hakkab õnnetuses kägistama.

Rihma alt tuleb ära võtta ka kõik taskutes olevad pisiasjad, nagu mobiiltelefon või võtmekimp.

Kui rihm tõmbub pingule, tekitavad need raskeid vigastusi, mida oleks saanud väga lihtsalt vältida.

Lisaks turvavööjuttudele räägitakse lastega (ja mõnes kohas ka nende vanematega) sellest, kuidas tuleb käituda liikluses jalakäijana, milline peab olema turvavarustus jalgrattaga sõites jne.

Projekt on koostatud kooskõlas maanteaametiga, koostööd tehti juba ka sügisel, kui koolides käidi rääkimas helkuri kasutamisest.

Raadile proovima


Kui ka mõni täiskasvanu soovib teada, kuidas see rihm ikka täpselt ümber keha peab käima, siis tasub tuleval laupäeval minna Raadile hooaja esimesele kiirendusvõistlusele.
Ka sinna veetakse turvavööstend veoautoga kohale ja saab juhendust nii turvavöö õige kinnituse kohta kui ka ise «kokkupõrget» proovida.

Kuidas turvavööd õigesti kinnitada
• Turvavöö ei tohi olla keerdus ning peab olema pingutatud tihedalt vastu keha.
• Alumine rihm peab toetuma puusadele, mitte kõhule.
• Diagonaalrihm peaks toetuma õlale ega tohi olla kaelale liiga lähedal.
• Rihma ja keha vahele ei tohi jääda mingeid esemeid (rahakott, telefon, prillid jne).
• Paks talvejope tuleks rooli istudes seljast võtta või eest lahti teha, nii et rihma ja keha vahele jääks võimalikult õhuke kiht riideid.
Allikas: Selge autokool
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles