Tartus avatakse endise linnapea Aleksander Tõnissoni mälestustahvel

Risto Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aleksander Tõnisson.
Aleksander Tõnisson. Foto: Wikipedia

Homme saab Tartu juurde järjekordse mälestusmärgi. Keskpäeval avatakse Magasini 12 hoone seinal kunagisele linnapeale Aleksander Tõnissonile pühendatud mälestustahvel, mille loomise idee ja rahastus tuli Tõnissoni endise kodumaja praegustelt elanikelt.


«Aleksander Tõnisson oli väga austatud linnapea ja Eesti ajalooski tuntud isik. Siia majja kolides leidsime, et oleks patt jätta märkimata ja tunnustamata selle maja ajalugu ning seotus Tõnissoniga,» lausus Tartu pressiteenistuse vahendusel Magasini 12a elanik Tanel Pirk. Mees avaldas lootust, et ehk tekitab selline kodanikualgatus entusiasmi ka teistes linnakodanikes.



Kõnekoosolekul ning mälestustahvli avamisel osalev linnapea Urmas Kruuse avaldas tunnustust, et selline asi kodanikualgatuse korras sündinud on.



«Linna arengus ja meie kõigi heaolu tõstmisel on sarnased kodanikualgatuse tegevused hindamatu väärtusega ja ainult kiitust väärivad,» sõnas meer. «Aleksander Tõnisson on teinud väga olulise panuse Tartu arengusse ja on oluline seda mälestada.»



Mälestustahvli valmistas skulptor Bruno Kadak oma meeskonnaga ning avamisele on oodatud kõik linnakodanikud ja huvilised.



Kindralmajor Aleksander Tõnisson oli Tartu linnapea aastatel 1934-1939. Linnapeaks olemise aastatel oli tema suurimaks tähelepanuks eelkõige Tartu


kesklinna piirkonna kujundamine, planeerimine ja korrastamine.



Muuhulgas korrastati tema ametiajal Emajõe kaldapealsed, rajati uusi haljasalasid ning ehitati ka uus turuhoone.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles