Ahhaa hind langes 44 miljonit krooni

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tulevane Ahhaa keskus ja Tigutorn.
Tulevane Ahhaa keskus ja Tigutorn. Foto: Internet

Kõige optimistlikuma plaani järgi juba kuu pärast algab Ahhaa teaduskeskuse uue hoone ehitus, mille hind on langenud 167 miljoni kroonini.







Kui Tartu linnavalitsus 2007. aastal Linnaehituse, nüüdse Nordecon Ehituse, Ahhaa ehituse riigihanke võitjaks kuulutas, oli ehituse hind 211 337 999 krooni.



Majanduslangus on langetanud oluliselt ka ehitushindu ja tänavu kevadel, kui selgus, et Ahhaa ehituseks vajalik raha on olemas, alustas Tartu linn ehitajaga läbirääkimisi hinnas alla saamiseks. Tulemuseks on ehitushinna langus 44 miljoni krooni võrra, 167 427 641 kroonini, mille üle linnapea Urmas Kruuse väljendas eile rahulolu.



Ta ütles, et linna esindajad Ahhaa nõukogus said sõnumi, et linnavõimude heakskiit läbirääkimiste tulemustele on olemas.



25 protsenti odavamalt

Abilinnapea Karin Jaansoni sõnul saavutati tulemus, mis rahuldab mõlemaid osapooli. «Praegustes tingimustes on äärmiselt tähtis ja ka loomulik, et Ahhaa  odavamalt ehitatud saab, sest ehitushinnad pole enam samad, mis hanke tegemise hetkel,» selgitas ta ning lisas, et kokkuvõtvalt saab Ahhaa  ehitatud esialgsetest arvestustest ligi 25 protsenti odavamalt.



Linnavalitsus kasutas Nordeconi pakutud uute hindade võrdlemiseks alltöövõtu firmadelt küsitud hinnapakkumisi ja võrdles hindu Kummeli lasteaia, Kopli tänava ühiselamu ja  Elva lasteaia hindadega.



Ruttu ehitama


Kruuse märkis, et Ahhaa ehitusega alustatakse niipea, kui see on võimalik. Optimistlike plaanide kohaselt juba mai keskel. Hoone projekteerimistööd on lõppenud.



Ehitustööd pidid algama 2008. aasta septembris, kuid on riigipoolse rahastamise ebaselguse tõttu nihkunud. Veebruaris viimaks otsustas valitsus eeltaotluse alusel eraldada Euroopa struktuuritoetustest Ahhaa hoone ehituseks 80 miljonit krooni.



Praegu käib põhitaotluse koostamine ja abilinnapea Margus Hansoni sõnul võib ehitusega algust teha niipea, kui põhitaotlus on esitatud.



Uuesti sõlmitava lepingu järgi on Ahhaa hoone valmimise tähtajaks 2010. aasta 31. detsember. Hoone on plaanis külastajatele avada 2011. aasta kevadel.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles