Kunstnik Taiger sättis sõle palgile

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Täna esitleti ERMi 100. aastapäevale pühendatud uut marki (pildil ERMi direktor Krista Aru).
Täna esitleti ERMi 100. aastapäevale pühendatud uut marki (pildil ERMi direktor Krista Aru). Foto: Margus Ansu / Postimees

Eesti Rahva Muuseumi 100. aastapäeva auks välja lastud 100 000 tiraažiga markidest üks nõuab lauasuurust ümbrikku.

Täna Eesti Postimuuseumis esitletud uus postmark oli selle kujundajale kunstnik Vladimir Taigerile üks viimase aja raskeimaid töid.

Mitte et ta varem poleks marke teinud või et Eesti Rahva Muuseumi juubel talle korda ei läheks ja selle varaaidad piisavalt inspiratsiooni ei pakuks. Vastupidi!

Suured murepilved

«Ma käisin eelmisel aastal materjali uurimas - oi, kui toredad ja abivalmis inimesed on Eesti Rahva Muuseumis. Nad näitasid mulle tohutul hulgal fotosid, » meenutas Vladimir Taiger.

See kõik aga lõppes sellega, et kunstnik ütles muuseumi direktorile Krista Arule hirmunult - ei!

«See kõik tundus mulle liiga raske ja ma ei tahtnud sellest üldse rääkida,» meenutas ta. «Ei saa ju margile panna etnograafiliste esemete kogu. Mul tuli leida mingi sümbol eesti rahvast kui tervikust.»

Aga kõik läks ometi hästi. Eesti Rahva Muuseumi 100. aastapäevaks sündinud postmark pälvis tänasel esitlusel kokkutulnute vaimustuse ja kiituse. Kunstnikul endalgi särasid silmad heameelest.

«Tegelikult oli hea, et mind piirangutega ei kammitsetud,» sõnas ta. «Ma ei tea, kas mu mõte arusaadav on, aga eestlased on ju pärit talutarest ning sõlg on nende ehtekunstis see läbiv ese. Ja nii ma paningi sõle margile nii, et talutare nurgas olev palgiots oma mustriga sealt läbi kumab...»

Esimene nii suur mark

Küsimuse peale, mis Vladimir Taiger arvab Eesti Rahva Muuseumile kingitud originaalmargi suurendusest A3-formaadis, vastas Taiger, et marki luues ta seda ei teadnud. «See on olnud Eesti Posti õnnelik leid, ja see oli mullegi meeldiv üllatus,» sõnas ta.

A3-formaadis ERMi juubelimark on ainueksemplar. Tavatust suurusest hoolimata on see kleebitav ja igati kasutatav ning maksevahendina 5 krooni ja 50 sendilise väärtusega, kuigi jah - nõuab ilmselt lauasuurust ümbrikku.

Eesti Rahva Muuseumi direktor Krista Aru ütles tavatut kingitust Eesti Posti juhatuse esimehelt Ahti Kallastelt vastu võttes, et kui ta selle margi kunagi ümbrikule kleebib, siis peab see olema üks väga hea kiri - näiteks kiri, mis kutsub inimesi kord valmivasse ERMi uude majja.

Normaalsuuruses Eesti Rahva Muuseumi juubelimarke on trükitud 100 000. «Tahaks loota, et selle margiga jõuavad ka kõik 21. sajandi kirjapanekud eestlaste elust meie muusemisse,» sõnas Krista Aru veel.

ERM on margile jäädvustatud kolmanda muuseumina Eestis. 1994. aastal ilmus Eesti Kunstimuuseumi 75 aasta juubelile pühendatud postmark ning aastal 2006 lasti välja mark Kumu avamise puhul.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles