Leader toob järvele parve ja külla käsitöökoja

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kikaste küla Siugsoo talu perenaine Piret Uus on rõõmus, et talu kõrvalhoonest saab käsitöökoda, kus võib koos käia Kikaste, Sava ja Poksi küla rahvas.
Kikaste küla Siugsoo talu perenaine Piret Uus on rõõmus, et talu kõrvalhoonest saab käsitöökoda, kus võib koos käia Kikaste, Sava ja Poksi küla rahvas. Foto: Margus Ansu

Õigus on neil, kes ütlevad, et heade mõtete tarbeks pole raha ilmast lõppenud. Tartumaal jagatakse Leaderi programmist varsti küladele elu sissepuhumiseks välja esimesed kaks miljonit krooni.





Üks esimesi, kes Eesti jaoks uuest europrogrammist veidi üle  87 000 krooni toetust saab, on Luunja vallas tegutsev MTÜ Sava Küla Selts. Abirahaga sisustab Sava, Kikaste ja Poksi küla ühendav selts Kikaste külla käsitöökoja.



Et kolmes külas pole praegu ühiseks kasutamiseks sobivat hoonet, pakkusid Kikaste küla Siugsoo talu pererahvas Piret ja  Andres Uus seltsile oma jõude seisvat väikest töökoda.



Keraamika ja jõusaal


Sava küla seltsi käsitöökojas hakkavad kolme küla kümmekond huvilist tegelema keraamikaga. «See on hea käeline ala, kus ka algaja saab hakkama,» kinnitas sügisest keraamikaga tegelev Piret Uus. «Ja mis peamine – tulemus ei ole mitte ainult ilus, vaid ka praktiline.»



Laias laastus on aga ilus praktiline keraamika käsitöökoja lisaväärtus. «Kõige tähtsam on see, et nii saame kolme küla kooskäimiskoha,» toonitas Piret Uus. «Muidu elavad inimesed küll siin, kuid tööl, koolis ja hobidega tegelemas käiakse linnas. Polegi nagu põhjust omavahel läbi käia. Aga kui kodu juures on koht, kus saab kasulikult aega veetes naabritega suhelda, tekib tore kogukond.»



Keraamikaahi ja vajalikud töövahendid on kohal loodetavasti aasta lõpuks. Kuid asjade ostmisest jääb raha ülegi ning selle eest korraldatakse kuus käsitööpäeva, et õppida rahvuslikku käsitööd ja leivaküpsetamist. Tulevikus tahab Sava Küla Selts ehitada  seltsimaja, kus leiab koha ka käsitöökoda.



Lisaks Sava Küla Seltsi käsitöökojale kinnitas Tartumaal Leaderi programmi toetuste jagamist korraldava MTÜ Tartumaa Arendusselts (TAS) juhatus veel 26 projekti. Nende hulgas on näiteks veidi enam kui 76 000 krooniga Koosa mängude maja jõusaali sisustamine, maaettevõtluse toetamiseks Konguta valla osaühingu Keevituskoda 108 140-kroonine projekt põhivara ostmiseks ning MTÜ Eesti Ratsaspordiliidu 50 000-kroonine projekt Tartumaa ratsaradade tegemiseks.



Saadjärve külastusparv


Rahataotluse esimese vooru kõige suurema toetuse ehk 200 000 krooni saab Tartu vallas tegutsev sihtasutus Vooremaa Looduskeskus, mis soovib toetuse ja sellele lisatava 270 000 krooniga ehitada Saadjärvele külastusparve.



«Loodame, et järgmisel suvel parv juba sõidab,» ütles SA Saadjärve Looduskeskus juhatuse liige Tarmo Raudsepp. Viis meetrit laiale ja ligi 13 meetrit pikale parvele mahub oma 30 reisijat. Praami põrand tuleb läbipaistev, et sõitjad saaksid veealust maailma uudistada.



Samas kui Vooremaa Looduskeskus tahab näidata Saadjärve siseilma, soovib samuti toetuse saajate hulka arvatud Vara vallas tegutsev MTÜ Peipsi Vikat Peipsi nähtavaks teha.


Leaderi toetusega soetab Peipsi Vikat pilliroolõikuri. Sellega niidetud vilets roog läheb katlamajadele biokütuseks, paremast roost õpetatakse kohalikke inimesi väärt ehitusmaterjali tegema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles