Prisma tahab teha linna piirile hiigelpoe

Nils Niitra
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prisma on seni piirdunud Eestis vaid viie kauplusega Tallinnas, nüüd loodab ettevõte saada kauplemiskoha magusal krundil Tartu servas. Pildil Prisma peremarketi avamine Lasnamäel 2006. aasta oktoobris.
Prisma on seni piirdunud Eestis vaid viie kauplusega Tallinnas, nüüd loodab ettevõte saada kauplemiskoha magusal krundil Tartu servas. Pildil Prisma peremarketi avamine Lasnamäel 2006. aasta oktoobris. Foto: AFP / Scanpix

Seni Tallinnas viie hüpermarketiga esindatud Soome Prisma Peremarket kavandab Tartu külje alla Lohkvasse linna seni suurimat, 14 000-ruutmeetrist hüpermarketit.


Prismast endast saaks kaubanduskeskuse ankurrentnik. Maja ehitust on juba poolteist aastat ette valmistanud Soome arendaja Vicus ja üldpinda oleks selles 20 000 ruutmeetrit. Niisiis jaguks ruumi teistelegi poodidele.



Arendaja loodab keskusele 13 220 külastajat päevas ja kaubanduskeskuse ette vurama ligi 7000 autot päevas ja et idakeskuses teeb oma igapäevaostud suur osa annelinlastest. Pealekauba läheks sellest mööda tulevane Tartu ringtee, mis tooks ostjaid lähivaldadest ja kaugemaltki. Keskuses saaks tööd 170 inimest.



Müük otsustuskorras

Luunja volikogu on andnud vallavalitsusele loa müüa magus Tartu linnaga piirnev kuuehektarine krunt Nõlvaku tänava ja Räpina maantee nurgal Vicusele.



Vallavanem Aare Andersoni väitel õigustab loa andmist Vicuse kavandatav tohutu investeering. Ehkki selliste otsustuskorras müükide kohta leiab Eestist küllaga halbu näiteid, lubas Anderson, et omavalitsus ei ole hinnaläbirääkimistel eraettevõttega nõrgem pool ja hind vastab ka krundi turuväärtusele.



Enne, kui kaubanduskeskuse alune maa müügiks läheb, tuleb lahendada veel üks küsimus. Nimelt läbib piirkonda tulevikus ida ringtee, mis läheb ühe kava kohaselt üle Räpina maantee ja läbiks omakorda plaanitava Prisma krunti. See aga välistaks kaubanduskeskuse ehituse.



Prisma Peremarketi tegevdirektori Janne Lihavaineni sõnul on ettevõttel juba pikemat aega eesmärk tulla Tartusse. «Tegeleme asjaga aktiivselt,» lausus ta. «Meil on konkreetne projekt. Variante on palju ja seni veel pole kõik lõplik.»



Prisma Peremarketi kommunikatsioonijuhi Kadri Lainase sõnul on Prisma huvitatud just sellestsamast Luunja valla krundist. «Aga see, kas Prisma kauplus sinna tuleb, ei sõltu hetkel meist, vaid omavalitsuste otsustest,» lisas ta. «Kui tulevane ida ringtee läheb üle praegu plaanitava keskuse, siis ei saa keskust sinna teha.»



Miks Prisma seni Tartusse pole jõudnud? «Enne otsuse langetamist uurime põhjalikult turgu, potentsiaalsete klientide arvu, liikluskorraldust ja palju muud,» ütles Lainas. Prisma on tema kinnitusel tegutsenud Eestis juba üheksa aastat ja seni on siin vaid viis kauplust: «Samas on Prisma osa kogu Eesti jaeturust üheksa protsenti.»



Aare Andersoni sõnul pandi ida ringtee esialgne trass juba varem paika ja selle järgi oleks ka Prisma kavandatavale kohale ära mahtunud. «Aga kui läks ida ringtee eelprojekti koostamiseks, leidis koostaja, et võiks kaaluda ka teisi variante,» lisas ta. «Üks selline trass läheks üle selle kinnistu, kuhu kavandatakse kaubanduskeskust.»



Raadi keskus ootele


Andersoni sõnul püüab vald koos Tartu linnaga leida siiski sellist lahendust, mis ei välistaks tulevast kaubanduskeskust. «See kaubanduskeskus on mitte ainult Luunja valla huvi,» väitis ta. «See on Lõuna-Eestile märkimisväärne välisinvesteering.»



Lõunakeskuse ühe omaniku Väino Põllumäe sõnul on Prisma tugev kett. «Ma ei kahtle selles, et nad löövad siin läbi,» lausus ta. «Iseasi on see, kuidas tasub ära nii suur, 14 000 ruutmeetri suurune hüpermarket. Lõuna-Eestis pole praegu ühtki nii suurt hüpermarketit.»


Lõunakeskuse juurdeehitisse tuleb 8000-ruutmeetrine Rimi hüpermarket.



Tulevane ida ringtee jõuaks lõpuks Narva maanteele ehk kohta, kuhu Astri kavandab samuti hiiglaslikku Raadi keskust.



«Mina ei usu, et sellele ringile mahub korraga kaks nii suurt kaubanduskeskust,» ütles Põllumäe. Kui Prisma paneb püsti enda kaubanduskeskuse, jääb praegu niigi Raadi keskuse ehitamiseks paremaid aegu ootav Astri Põllumäe kinnitusel ootele veelgi kauemaks.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles