Uus muusikasari käib kaks aastat

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Avakontserdil mängivad Leonora Palu (vasakult, flööt), Riivo Kallasmaa (oboe), Jan Pent­shuk (metsasarv), Rene Sepalaan (fagott) ja Heimo Hodanjonok (klarnet).
Avakontserdil mängivad Leonora Palu (vasakult, flööt), Riivo Kallasmaa (oboe), Jan Pent­shuk (metsasarv), Rene Sepalaan (fagott) ja Heimo Hodanjonok (klarnet). Foto: Lauri Kulpsoo

Sügisel Tartu linnavalitsuses peetud mõttetalgud kutseliste muusikute kontserditegevuse edendamiseks on kandnud vilja: Tartu linnamuuseumis oli esimene uue sarja kontsert.


Tartu kultuurielu on asunud rikastama uus kammermuusikasari «Senza sordino» (itaalia keeles – ilma sordiinita).

Avakontserdil esitasid Leo­nora Palu, Riivo Kallasmaa, Heimo Hodanjonok, Rene Se­palaan, Jan Pentshuk ja Jaanika Rand-Sirp Beethoveni, Ra­veli ja Poulenci helitöid.

Muusikute arendamiseks

«Meil on hulk andekaid muusikuid, kes vajavad esinemisväljundeid väljaspool orkestrandi- ja pedagoogitööd,» selgitas sarja vajalikkust muusikaprodutsent Merle Kollom. «Nii on võimalik ka muusikalist vormi edasi arendada.»

Et Tartus ei ole oma professionaalsete muusikute tegevust korraldavat organisatsiooni, on uue kontserdisarja korraldajaks sihtasutus Tartu Muusikafestival.

«Päris tühjalt kohalt ei alustata – aastaid tagasi oli Tartu muusikute oma kontserdisarja algatajaks ja eestvedajaks Vanemuise kontserdimaja,» lisas produtsent.

Tänavu 13 kontserti

30. märtsil alanud klassikalise kammermuusika sari esitleb eelkõige Tartu interpreete, kaasatud on aga ka külalisi.

Muusikud reageerisid üleskutsele osaleda sarjas «Senza sordino» Kollomi hinnangul väga aktiivselt. Tuli 23 kavapakkumist, millest 2009. aastasse valiti 13 kava, ülejäänud kümme lükkuvad aastasse 2010.

Peamiseks kontserdipaigaks on linnamuuseumi saal, aga «Senza sordino» ulatub ka Tartu Ülikooli aulasse ja Jaani kirikusse.

Mitmekülgses kavavalikus on heliloomingut barokkajastust nüüdisaegse improvisatsioonilise muusikani, instrumentaalteoseid ja vokaalloomingut, kaasatud on ka kirjandus.

Aprillis on kaks kontserti, mõlemad linnamuuseumis.

15. aprillil esitavad karjaseviise Külli Kudu (akordion), Heli Reimann (saksofon ja live-elektroonika) ning Taavo Rem­mel (kontrabass ja live-elektroonika). Karjapoisi vahepalasid loeb Venno Loosaar.

27. aprillil annavad kontserdi Laili Jõgiaas (sopran) ja Atlan Karp (bariton), klaveril Mari Visnapuu ja Pille Tani­loo.

«Senza sordino»

• Kammermuusikasarja «Senza sordino» avakontsert oli 30. märtsil Tartu linnamuuseumis.
• Senza sordino on mõiste, mis tähistab ilma sordiinita ehk summutamata ja mahendamata mängimist.
• 2009. aastal tuleb kuulajate ette veel 12 kava.
• Aprillis on kaks kontserti, 15. ja 27. aprillil kell 18 linnamuuseumis.
• Aastal 2010 on sarjas praeguse seisuga kümme kava.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles