Suur võidusõit algab homme

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teaduskeskuse Ahhaa juhataja Tiiu Sild proovis eile peaaegu üles seatud näitusel «Ahhaa, Autoring!», kui raske või kerge on boksipeatuses vormelauto ratast vahetada. Pärast seda ladus ta kokku käigukasti ja tutvus põgusalt kuullaagrite maailmaga.
Teaduskeskuse Ahhaa juhataja Tiiu Sild proovis eile peaaegu üles seatud näitusel «Ahhaa, Autoring!», kui raske või kerge on boksipeatuses vormelauto ratast vahetada. Pärast seda ladus ta kokku käigukasti ja tutvus põgusalt kuullaagrite maailmaga. Foto: Margus Ansu

Aeg on vormelite kihutamist näitav teler kinni klõpsata. Ahhaa avab homme Lõunakeskuses näituse, mis laiendab külastaja silmaringi tehnoloogias, füüsikas, bioloogias ja oma võimetes vormel-1 abil.




«Väga raske see kindlasti ei ole,» oli teaduskeskuse Ahhaa juhataja Tiiu Sild veendunud, kui proovis näituse «Ahhaa, Autoring!» boksipeatuses vormelautol ratast vahetada.



Kui raske või kerge see töö on ning kas vormeli ratast ikka on võimalik vahetada vähem kui kümne sekundiga, nagu seda võidusõidumaailma tehnikud teevad, võivad kõik oma käega järele proovida.



Nukkvõll, kolb, klapid…


Esmalt tuleb aga boksipeatusse jõuda. Varuge aega, sest Ahhaa võidusõidurada pole küll teab mis pikk, kuid Austraalia linnakese Perthi teaduskeskusest Scitech pärit interaktiivsel teadus- ja autonäitusel on palju käed-külge-eksponaate, mis tempot maha võtavad.



Näiteks mootori õpitoas saab monitori taga Dream Teami peamehaaniku Merca ehk näitleja Merle Jäägeri kamandamise peale mootori kokku panna. Isadel ja poegadel käib see ilmselt kiiremini kui emadel, kellest paljude arvates on väntvõll ja nukkvõll ühed võllid mõlemad.



Aga sellest ei maksa järeldada, et emadel näitusel igav hakkab. «Siin on tegevust kõigile,» kinnitas Tiiu Sild. «Emad võivad proovida, mis tunne on olla võidusõitja, kui hea pingetaluvus neil on või kui kiiresti suudavad nad reageerida.»



Kui emadel on piisavalt kannatust koos lastega järjekorras seista, saavad nad simulaatoril teha mõned kiiremad tiirud võidusõidurajal.



Saab ka meisterdada


Ja eks vormelauto täismõõtmetes koopiagi ole uurimist väärt. Selle istet ja juhi jalgadele jäävat kitsukest ruumi oma silmaga tunnistades saabki selgeks, miks on vormelisõitjad lühemat kasvu ja miks neile nii palju makstakse.



Näitusel on ka töötoad, kus võib väikse auto meisterdada või uurida DNA salakoodi. Teadust liikumises avavad teadusteatri etendused. «Ahhaa, Autoring!» on Lõunakeskuses tegutseva Ahhaa näitusesaalis avatud 15. juulini.  


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles