Naabrihääled said plaadile

Marju Himma-Kadakas
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna kell 16 esitletakse Tartu kaubamaja raamatukaupluses CD-d «Naabrite hääled», mis on mõeldud kortermajade elanikele, kes ei tule toime naaberkorteritest kostva mürafoonita.





«Esimene heli sai lindistatud ööl, kui mu neljanda korruse naabrid oma nagisevas voodis asjatasid,» nentis muiates plaadi kontseptsiooni autor DJ Rai-mundo, üks neljast MTÜ Tagumise Trammi Tegijad liikmest.

See on hämmastav, kui palju erinevaid helisid meid kodus pidevalt ümbritseb, kui need ära võtta, jääb vaikus ja see on juba häiriv, rääkis DJ Raimundo. Nii kõlavad plaadil erinevate naabrite esituses remondihääled, klaverimäng, koera haukumine, peretüli ning teisedki igapäevases kortermajas kostvad hääled.

Vaikus rikub une

CD-le on kogutud 12 täispikka lugu ning lisatud ka üllatuslugu. Mida lisalugu täpselt sisaldab, DJ Raimundo ei avalikustanud, vaid nentis salapäraselt, et see on maiuspala erootikasõpradele.

CD «Naabrite hääled» on valminud koostöös TÜ Kliinikumi kõrvakliiniku uneuuringute keskusega.

Keskuse unearstide sõnul on tänapäeva inimesed koduste naabrite häältega sedavõrd harjunud, et ei oska ilma tuttavate helideta toimegi tulla. Arstide kinnitusel on vaikus tegelikult suurem probleem, kui võiks arvata.

Plaadil on veel ka praktiline kasutusviis – see on hea vahend varaste peletamiseks.
Plaadi tulud annetatakse uneuuringute keskusele, kus katseprogrammina püütakse leida leevendust korterelamute mürafooniga harjunud unehäiretega inimestele.

«Kinnisvarabuumi ajal pöördus meie poole palju inimesi, kes olid Annelinna kortermajadest äärelinna uuselamurajoonide eramajadesse kolinud – neil olid mürafooni puudumise tõttu tekkinud unehäired,» selgitas uneuuringute keskuse unearst.

Ta lisas, et probleem pole mitte ainult eramajadesse kolinud inimestel, vaid ka Tartu kesklinna pooltühjade kortermajade elanikel. Patsiente on nii Tigutornist kui Jõekaare uuselamutest.

Pideva koduse mürafooni puudumine ehk vaikus võib rikkuda puhkuse turismitalus või suvekodus. Sellisesse tavatusse olukorda sattumine võib põhjustada unetust. «Plaat on väike ja kerge kaasa võtta ja see võib päästa puhkuse,» lisas DJ Raimundo.

Vargapeletaja

Plaadi proovikuulamisel osalenud MTÜ Eesti Naabrivalve tegevjuht Tiina Ristmäe leidis, et plaadil on veel teinegi praktiline kasutusviis – see on hea vahend varaste peletamiseks. «Naabrite hääled» võib kodust ära minnes valjemini mängima jätta ja varas kuuleb seda ja siis ehk jääb vara puutumata,» nentis Ristmäe.

MTÜ-l Tagumise Trammi Tegijad on kavas õige pea välja anda teinegi «Naabrite häälte» CD, see sisaldaks esimeselt plaadilt välja jäänud hääli. «Ootame inimestelt kirju, milliseid hääli nende naabrid teevad,» ütles DJ Raimundo.

Eesmärk oleks kokku koguda võimalikult palju erinevaid hääli, et kõikidele inimestele leiduks sobiv mürataust.

Ettepanekud naabrihelidega võib Tagumise Trammi Tegijatele teele panna aadressile naaber.haal@mail.ee.

«Naabrite hääled»
• Plaat on valminud MTÜs Tagumise Trammi Tegijad, kuhu kuulub neli diskorit.
• Tagumise Trammi Tegijate eesmärk on luua rõõmsasisulist heli, mis suurendab naeru ja heaolu hulka.
• Koostööd tehakse mitmete kodanikualgatuse organisatsioonidega.
• Plaadi valmistamisel on kasutatud ainult looduses lagunevaid materjale, nii toetatakse ka «Teeme ära!» kampaaniat.
• «Naabrite hääli» saab kuulata hullude päevade ajal viie päeva jooksul Tartu kaubamaja üldkõlaritest ning osta kaubamaja muusikaosakonnast soodushinnaga.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles