Tartu endiste haridusametnike kohtutee jätkub

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Sille Annuk

Osa Tartu endisi haridusametnikke sai varavastaste kuritegude eest kohtulikult karistada märtsikuus, nüüd tuleb kohtutee ette võtta ülejäänud neljal süüdistataval.

Kohtusaali peavad minema endine Tartu haridusosakonna finantsjuht Irina Aab, tema elukaaslane Jüri Karu, Tartu kommertsgümnaasiumi endine direktor Priit Hänni ning Tartu Kivilinna gümnaasiumi endine direktor Ants Serk.

Tartu kohtute pressiesindaja Krista Tamme sõnul peaksid menetlusosalised täna kell 16 algaval istungil kohtule avaldama, millisesse seisu on jõudnud nende läbirääkimised võimalike kokkulepete üle Tartu linnaga.

Kui tänaseks ehk kohtu antud tähtajaks pole leppeid sõlmitud, jätkub kriminaalasja arutamine üldmenetluse korras detsembrikuus.

Süüalused eitavad kahju

Lõuna ringkonnaprokuratuuri pressinõunik Kristina Kostina ütles, et süüdistatavad ja prokuratuur on nõus lahendama kriminaalasja kokkuleppemenetluses, kuid sellega ei ole nõus Tartu linn.

Tartu linnasekretär Jüri Mölder kinnitas Tartu Postimehele, et linn on valmis ka kompromissiks, kuid et seda saavutada, peaksid süüdistatavad esitama konkreetsed ettepanekud kahjude hüvitamiseks. «Kui süüalused väidavad, et kahju pole tekitatud, ent uurimine on kahju tekitamise tuvastanud, siis me ei saa leppida sellega, et keegi ei pea midagi kompenseerima,» märkis Mölder.

Ei Kostina ega Mölder soostunud esialgu kriminaalasja sisu täpsustama ning eeldatavasti saab Sergile, Hännile, Aabile ja Karule esitatud süüdistus detailselt avalikuks alles 4. detsembrile määratud kohtuistungil.

Hännile ja Sergile on esitatud süüdistus karistusseadustiku paragrahvi 201 järgi, mis käsitleb võõra vara omastamist.

Finantsjuhi süü seisneb prokuratuuri arvates samuti vara omastamises, aga ka dokumendi võltsimises ja võltsitud dokumendi kasutamises. Jüri Karu peab astuma kohtu ette süüdistatuna elukaaslase tegevusele kaasa aitamises.

Fiktiivsed arved

Sama kriminaalmenetluse raames mõisteti tänavu 22. märtsil süüdi linna endine haridusosakonna juhataja Boris Goldman, Annelinna gümnaasiumi endine direktor Jevgenia Lindevaldt ning ASi Latente omanik Andres Ant.

Goldmani süü seisnes peamiselt linna kooliolümpiaadide võitjate autasustamiseks mõeldud Tallinna kaubamaja kinkekaartide omastamises, ettevõtja koostas aga fiktiivseid arveid peale Annelinna gümnaasiumi veel kahele Tartu koolile.

Kuidas fiktiivsete arvete alusel üle kantud summad äriühingu kontolt edasi liikusid, seda prokuratuur esialgu ei täpsusta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles