Estiko uus põleti pistab heitgaasid nahka

Risto Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil Estiko-Plastari kilekeevitustsehh.
Pildil Estiko-Plastari kilekeevitustsehh. Foto: Margus Ansu / Postimees

Tartu üks suuremaid tootmisettevõtteid Estiko-Plastar käivitab täna 6,7 miljonit krooni maksma läinud heitgaasipõleti, mis peaks vähendama tootmisest välisõhku eralduvate saasteainete mahtu umbes 98 protsendi võrra.


«Investeeringu eesmärk on Tartus inim- ja elukeskkonna parandamine läbi vähenenud õhusaaste ning tootmisprotsessi kehtestatud nõuetega vastavusse viimine,» märkis ettevõtte juhataja Triin Anette Kaasik. Tema sõnul on Itaalia firma Sagemis järelpõleti tehnoloogial põhinev lahendus nüüdisaegsete puhastussüsteemide tipp. «See eraldab tootmisprotsessiga eralduvad gaasid pea sajaprotsendiliselt.»



Puhastussüsteem on 12 meetrit kõrge, kaalub 40 tonni ning võtab tootmishoones enda alla sada ruutmeetrit pinda.



Kaasiku kinnitusel lähtus firma puhastussüsteemi valikul Euroopa trükitööstusettevõtete senisest kogemusest ning tunnustatud Saksa keskkonnaeksperdi Rolf Rafflenbeuli analüüsist Estiko-Plastari tootmisprotsessile ning saasteainete võimalikule käitlemisele.



«Mujal maailmas läbi viidud uuringute tulemused näitavad, et keskmise suurusega trükiettevõtte jaoks on saasteainete käitlemisel parim võimalik lahendus nii


kulude kui ka tulemuste seisukohalt järelpõletil põhinev süsteem.»



6,7 miljonit krooni maksnud seadmest kattis 2,9 miljonit sihtfinantseeringuna keskkonnainvesteeringute keskus.



Kile ja kilepakendite tootja ASi Estiko-Plastar mullune käive oli 280 miljonit krooni. Ettevõte annab tööd 150 inimesele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles