India paar seob tantsu ja skulptuuri

Elina Randoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Skulptor Harekrishna Talukdar ja tantsijatar Purabi Baruah loovad pühapäeval Uues Teatris ühisetenduse «Desire-resiDe».
Skulptor Harekrishna Talukdar ja tantsijatar Purabi Baruah loovad pühapäeval Uues Teatris ühisetenduse «Desire-resiDe». Foto: Sille Annuk

Abikaasad Harekrishna Talukdar ja Purabi Baruah on teineteisest peaaegu terve aasta lahus olnud. Nüüd on nad taas kohtunud, et kaugel kodusest Indiast, sügiseses Tartus luua ühine etendus.

Tantsijast Baruah tuli Eestisse juba jaanuaris, ta on ülikooli eesti ja võrdleva folkloristika osakonna doktorant. Tema skulptorist abikaasa Talukdar tuli talle järele augustis tänu Tartu Linnaresidentuurile, mis pakub võimalust välismaa kunstnikel Tartusse tulla, siin oma tööd teha ja esineda.

Pühapäeval astuvad nad esimest korda koos lavale, et luua ühine etendus Baruahi tantsust ja Talukdari installatsioonidest. Kahe meediumi abil üritavad nad samal ajal väljendada ühte mõtet.

«Vahepeal meile tundus, et ei, me ei saa hakkama,» rääkis Baruah. «Aga me leidsime alati mingi vihje, ühise joone, mida mööda edasi minna.»

Kaks etendust

Talukdari sõnul saavad etendusest kindlasti kõige paremini aru need, kes oskavad seda vaadata läbi India-prisma, aga Baruah arvas, et seda võivad kindlasti vaatama tulla ka need, keda huvitab lihtsalt India ja sealne tants. Baruahi sõnul kasutab ta etenduses traditsioonilisi India tantse ning visuaalselt on see väga ilus.

Linnaresidentuuriga seotud Talukdar tuleb inimeste ette ka esmaspäeval, kui ta toob lõuna paiku kesklinna oma kaunilt maalitud puidust ja paberist majad. Installatsiooni nimi on «Split» (inglise keelest: poolitama, lahutama, jaotama).

Möödujatel on võimalik kunstnikuga suhelda, oma arvamust avaldada, aidata skulptuure muuta. Õhtul hävitab ta majad traditsioonilisel viisil, ilmselt jõkke visates, sest põlemapanekust ei olnud siinsed võimud eriti vaimustuses.

Mis Tartusse endasse puutub, siis on India kunstnikepaar siinse eluoluga rahul. «Tartu on avatud ja rahulik linn,» arvas Talukdar. Muidugi on vaja harjuda ilmaga, mis on Baruahi pisut tõbiseks teinud.

Linna ja loojate projekt

Tartu Linnaresidentuur on siinsete loomeasutuste ühisprojekt. Idee algatajaks on Noor-Eesti loomekeskus NELK, kuid selle edenemise nimel teevad koostööd koguni kuus asutust, muu hulgas Tartu linn.

Lemmit Kaplinski NELKist rääkis, et residentuuri eesmärk on siia tuua välismaa kunstnikke, kes Tartus kuu-paari jooksul töötaksid ja esineksid.

Linnalt saadakse väike rahaline toetus, millega on võimalik maksta näiteks kunstniku siinse ööbimise või lennupiletite eest. Kõik ülejäänud kulud tasub ta ise.

Siinse osapoole ülesandeks on hoolitseda selle eest, et kunstnikul oleks olemas koht, kus ööbida, ja võimalused töötamiseks. Kindlasti korraldatakse neile avalikud ülesastumised, et Tartus viibimine linnakodanike eest varju ei jääks.

India kunstnikelt

• Pühapäeval kell 19 astuvad Harekrishna Talukdar ja Pura­bi Baruah Tartu Uues Teatris lavale etendusega «Desire-resiDe». Etendus on tasuta.

• Esmaspäeval lõunast õhtuni kestab Talukdari skulptuuriinstallatsioon «Split».

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles