Otepää tahab kasvatada liputoa muuseumiks

Risto Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sinimustvalge lipp.
Sinimustvalge lipp. Foto: Toomas Huik

Eesti lipu õnnistamise 130. aastapäevaks tahab Otepää rajada praeguse Eesti lipu toa asemele kohalikus pastoraadihoones lipumuuseumi, et jäädvustada meie trikoloori saamislugu senisest väärikamalt.

Otepää vallavanem Merlin Müür ütles, et muuseum on praegu projekteerimisjärgus ning eeltööd kestavad veebruarini. Edasi peaks algama ehitus, kuid vald omal jõul ei jaksa muuseumi praegu välja ehitada, tunnistas vallavanem.

Seetõttu läkitas vald kultuuriminister Rein Langile palve teha muuseumi rajamisel koostööd põhjendusega, et sinimustvalge vajab senisest märksa mahukamat ülevaadet ja tutvustamist.

Ühtlasi teavitati ministeeriumi sellest, et vald plaanib esitada rahataotluse hasartmängumaksust rahastatavasse regionaalsete investeeringutoetuste programmi. Hinnanguliselt läheb muuseumi ehitamine maksma 300 000 eurot.

Muuseumina tahab vald kasutada pastoraadihoone esimest korrust. Ekspositsiooni keskmes asuks väljapanek Eesti lipu ajalooga seonduvast. Selle kõrval eksponeeriks muuseum Eesti lahingulippe, omavalitsuste ja maakondade lippe ning digitaalselt võiksid olla leitavad ka maailma riikide ja rahvusvaheliste organisatsioonide lipud.

Eraldi tuba tuleb plaanide järgi Jakob Hurdale. Vallavanema kinnitusel on maja alumisele korrusele plaanis ka omalaadne lipukrematoorium. «Kui lipp pika kasutamise käigus ära kulub ja rebeneb, siis ei kõlba seda prügikasti visata,» leidis Müür. Selle asemel võiks inimestel olla võimalus kulunud lipust väärikalt vabaneda.

Vallavanema kinnitusel on vald muuseumi plaanides konsulteerinud Eesti Rahva Muuseumiga (ERM) ning ühistest jutuajamistest on jäänud kõlama, et Otepää lipumuuseum võiks tulevikus olla ERMi filiaal. Kelle alluvuses muuseum tööle hakkab, on aga kultuuriministeeriumi otsustada.

Kultuuriministri nõunik Õnne Pillak ütles, et ministeerium on otepäälaste pöördumise kätte saanud, kuid esialgu pole küsimust veel arutatud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles