Kunstinäituselt varastati purk ekskremendiga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Installatsioon pärast ühe purgi vargust.
Installatsioon pärast ühe purgi vargust. Foto: Allikas: Tartu Kunstimuuseum

Laupäeval varastati Tartu kunstimuuseumist näituselt «Möh? Fui! Öäk! Ossa! Vau! Eesti kaasaegse kunsti klassika» Jaan Toomiku installatsiooni «15. mai – 1. juuni 1992» fragment – üks klaaspurk ekskremendiga.

Vargust uurib politsei. Kaasaegse kunsti festivali Art Ist Kuku Nu Ut korraldajad ja Tartu kunstimuuseum jätkavad installatsiooni eksponeerimist ning vabandavad kunstniku ja publiku ees, et teos ei ole enam terviklik.

Näitus «Möh? Fui! Öäk! Ossa! Vau!», mis avati 6. septembril paarisaja huvilise juuresolekul, annab taas võimaluse kohtuda 1990. aastate kõige skandaalsemate kodumaiste kunstiteostega.

Näituse kuraatori Rael Arteli selgituse kohaselt möödub tänavu Jaan Toomiku teose «15. mai – 1. juuni 1992» valmimisest, eksponeerimisest ja hävitamisest 20 aastat, kuid kujutluspilt rahva mälus püsib siiski elavana ja kütab kirgi. Seepärast otsustasid kunstifestivali korraldajad tähistada installatsiooni sünnipäeva ja korraldasid selle taasteostuse.

Näituse keskpunktiks on 1990. aastatest pärit sõlmteosed. Kaaluka osa moodustavad ka nende teoste miksid, remiksid ja kommentaarid, millest enamik on tellitud eesti noorema generatsiooni kunstnikelt spetsiaalselt kunstifestivali Art Ist Kuku Nu Ut tarvis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles