Blogija tähistas igat päeva ideega

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tarvo Metspalu päeva kõige loomingulisem aeg, mil ideed kõige paremini lippavad, algab alles õhtutundidel.
Tarvo Metspalu päeva kõige loomingulisem aeg, mil ideed kõige paremini lippavad, algab alles õhtutundidel. Foto: Kristjan Teedema

Tarvo Metspalu (22) on Tartu Ülikooli kolmanda aasta füüsikatudeng, kes pidas aasta aega ideeblogi, kus postitas iga päev uue loometöö.

Kohtume Tarvo Metspaluga sumedal suveõhtul kohvikuterrassil. Raekoja kell lööb pool üheksa. Üsna hiljavõitu, kuid noormehe sõnul algab tema päeva kõige loomingulisem aeg, mil ideed kõige paremini lippavad, alles õhtutundidel.

Metspalu inspireeris blogi alustama mõte: kui mitte nüüd, siis millal veel. «Esitasin endale ülesande teha järjepidevalt iga päev midagi kunstilist, et saaks end seeläbi arendada ja et füüsikaõpingutele vaheldust leida,» ütles Metspalu.

Kuna Metspalu loominguhuvi on igas valdkonnas lai, võib blogist leida mitmesuguseid kunstiliike kujutavast kunstist muusika ja lühifilmideni.

Lennukad ideed

Blogipidamine arendas Metspalu sõnul temas meeletult palju külgi – eriti loomingulist mõtteviisi ja järjepidevust. «Oli hetki, kus mõtlesin, äkki täna ikkagi lõpetaks ära, ma tõesti enam ei jaksa, mul ei ole peas enam ühtki mõtet, mis vääriks teostamist.»

«Siiski oli kogu aeg kuklas, et olen juba nii kaugele jõudnud, ei ole mõeldav enam tagasi pöörata,» rääkis Metspalu. Just need raskeimad hetked arendasid kõige rohkem.

Metspalu õpib ülikoolis füüsikat, käib kooris laulmas, kaasjuhendab fotoringi Täff (Tähe foto- ja filmiring – toim) ning käib Teadusbussiga reisidel. Blogis on kõige rohkem fotosid ja animatsioone just seetõttu, et vahepeal olid kiired ajad, kus lihtsalt pidi mingi ideega välja tulema.

«Foto ja animatsioon on midagi sellist, mida saab enam-vähem tunni-pooleteisega valmis teha. Sellegipoolest pidi ka lihtsamatel teostel olema minu jaoks mingi mõte. Lihtsalt blogimise või ilu pärast ma ideid ei esitanud, mõtteprotsess oli siiski pikem,» rääkis Tarvo Metspalu.

Esimene mõte, millest blogi üldse alguse sai, oli isedisainitud kõrvaklapid, mida noormees sõpradele tegema hakkas. «Üritasin teha kunsti võimalikult ühest servast teise ja leida igasuguseid uusi loomingulisi viise, mille kaudu end väljendada,» lausus Metspalu. Kõige enam nautis ta selliste teoste tegemist, mis läksid kingiks. «Kõik, kellele olen kinkinud midagi blogi ideedest, on mulle väga kallid inimesed. Nemad inspireerisid mind muudkui jätkama.»

Arendas järjepidevust

Blogi täitis Metspalu väga ausalt, iga päev ühte kunstiteost luues ja postitades.

«Vahepeal oli küll niimoodi, et hakkasin hilisõhtul pihta ning lõpetasin alles kella kolme-nelja paiku varahommikul, et saaks ühe päevaga tehtud. Arvesse läks aeg kuni magamaminekuni. Kahte päeva jutti ma ärkvel ei olnud,» seletas kunstnik muheledes oma ajaarvamist.

Blogimise vältel toetas noormeest tema kursuseõde. «Ta viitsis ära kannatada õhtud, kui ma tundsin, et mul ei ole ühtki ideed või ma ei ole ühegi teosega rahul. Siis saatsin talle pilte ja küsisin nõu. Tema on inimene, kes viitsis mulle ikka ja jälle tagasisidet ja kriitikat anda,» avaldas ta tunnustust.

Inspiratsiooni ammutas Metspalu elust enesest – õpitavast erialast füüsikast, muudest hobidest, inspireerivatest inimestest, läbielatud kogemustest ja valdavatest emotsioonidest. Nii ongi see blogi läbilõige ühest aastast tema elus.

Praegu käib Tarvo Metspalu noorteteatri näidendiproovides. «Tahaks proovida veel neid loomingulisi meediume, mis seni katsetamata või blogis vähe kajastatud. Sellest ka huvi filmi, teatri, muusika ja kirjanduse vastu. Ideid on veel palju, aga eks tulev aasta näitab, mis neist saab.»

«Loomerännak»
• Blogis on 365 ideed ja loometööd.
• Tööde ampluaa on lai, kuju-tavast kunstist muusikani – leida võib fotograafiat, fotomanipulatsioone, animatsioone, joonistusi, digi­kunsti, kirjandust ja muusikat.
• Blogiga saab tutvuda veebilehel www.wo.pri.ee.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles