Kirna matkarada tõmbas selga uue kuue

Risto Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kirna matkarada.
Kirna matkarada. Foto: Margus Ansu

Tõsisematele rännusellidele ei kujuta uuenduskuuri läbinud Kirna matkarada ehk enam nii suurt katsumust kui varem – kraavidest pääseb üle kuiva jalaga ning madalamates kohtades hoiab mutta vajumise ära maapinnale puistatud hakkpuit. Küll aga sobib see nüüd paremini kõigile teistele loodushuvilistele.

Umbes seitse kilomeetrit pikk loodusrada Jõgevamaal Puurmani vallas Alam-Pedja looduskaitsealal sai sel suvel kümme uut ja avarat silda, mis läksid maksma 29 844 eurot.

Tööde ajaks pandi rada matkajatele päris kinni, ent nüüd on kõik loodusesõbrad taas oodatud.
«Töö võeti ette seetõttu, et matkarada oli tagumises otsas juba üsna võimatu läbida,» selgitas rada haldava Riigimetsa Majandamise Keskuse (RMK) külastusjuht Andri Plato.

Kevadveed nihutasid senised sillad paigast. Üleujutatav ala muutus pehmeks. Lagunenud ja lausa ohtlik oli sildadest suurim ehk üle Pikknurme jõe viinud 15,5-meetrine rajatis. AS Meris ehitas valmis massiivsed palksillad ning paigaldas need varasematest kõrgemale.

Eelmisel aastal kattis firma jalgtee märjemas osas 400 meetrit soopinnast hakkpuiduga ning taastas 170 meetrit laudteed. Aasta varem pandi püsti infotahvlid ning rajati juurde lõkkekohti.

Tööd läksid mitme aasta peale kokku maksma 38 484 eurot, millest RMK-l tuli omaosalusena tasuda 2723 eurot, ülejäänu eraldas Euroopa regionaalarengu fond.
Kirna matkarajal käib Alam-Pedja külastusuuringu andmetel 3000 kuni 3500 loodusehuvilist aastas.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles