Õppetoetuste küsimus viis tudengid ministeeriumi ette

Risto Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tartu kõrgkoolide tudengiesindajad avaldasid täna Tartus haridus- ja teadusministeeriumi ees meelt planeeritava õppetoetuste reformi vastu. Ministeeriumi esindaja kinnitas omalt poolt, et toetused üliõpilastele kasvavad tuleval aastal kaks korda.

Tartu Ülikooli üliõpilasesinduse esimehe, Erik Raudsepa sõnul on kavandatav seaduseelnõu väliselt ilus, kuid see sisaldab rohkelt loosungeid, mis varjavad tegelikku olukorda.

Raudsepa sõnul võttis hiljutine kõrgharidusreform tudengitelt sisuliselt võimaluse elatist teenida. Eelkõige nõue koguda 30 ainepunkti semestris ehk õppekoormus mis vastab täistööajale. Selle koormuse kõrvalt tööl käimine on keeruline.

Teisest küljest näitas viimane uuring, et täiskohaga käis tööl rohkem kui pool Eesti üliõpilastest. «Kui siia lisada veel kavandatav õppetoetuste süsteem, siis on ilmselge, et paljudel enam õpinguteks raha ei jätku,» lisas ta.

Tudengite hinnangul oleks sobilik õppetoetuste summa 290 eurot kuus, mille eest saaks makstud nii üüri kui osta süüa ja tööl poleks tarvis käia.

Tudengitega kohtuma tulnud haridus- ja teadusministeeriumi kõrghariduse osakonna juhataja Mart Laidmetsa kinnitusel tõusevad tudengitele eraldatavad õppetoetused uuest õppeaastast kaks korda ehk riik maksab tudengitele välja ligikaudu 17 miljonit eurot aastas. Üliõpilaste soovi saada veel rohkem raha ei saa muidugi pahaks panna, kuid arvestada tuleb ka teisi riigi kuluartikleid ning seatud prioriteete.

Tõsi, senisest suuremad toetused on mõeldud eelkõige raskemini toime tulevatele õppuritele. Toetusi hakkab saama hinnanguliselt umbes 37 protsenti tudengitest aga seda alles aastate pärast. Uus toetusmäär 135 eurot kuus puudutab tuleval 2013. aasta sügisel üksnes kõrgkooli astuvaid õppureid, keda on kokku umbes 6000 ehk 9 protsenti tudengkonnast. Juba õppivate tudengite jaoks jääb kehtima praegune süsteem ehk neile makstakse 55,93 eurot kui nende õppetulemused on korras.

Ministeeriumi ette tulid meelt avaldama Tartu Ülikooli, Eesti Maaülikooli, Kõrgema Usuteadusliku Seminari, Eesti Ettevõtluskõrgkooli Mainor, Eesti Lennuakadeemia, Tartu Kõrgema Kunstikooli, Tartu Teoloogia Akadeemia ning Tartu Tervishoiu Kõrgkooli esindajad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles