Seinatäit maali ootab kolimine või kadu

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elmar Kitse sgrafiitotehnikas seinamaal, mis algselt kaunistas Tarvase restorani, ehib nüüd SEB kontorit.
Elmar Kitse sgrafiitotehnikas seinamaal, mis algselt kaunistas Tarvase restorani, ehib nüüd SEB kontorit. Foto: Margus Ansu

Kunstirahvast teeb ärevaks, mis kuri saatus võib tabada vana kaubamaja krundi uushoonestamisel Elmar Kitse loodud suurt seinapannood, mis omal ajal kaunistas Tarvase restorani. Kas tõesti häving?


Tartu kunstimuuseumi direktor Reet Mark ütles, et kuuldused vana kaubamaja kompleksi lammutamisest, tegemaks ruumi moodsamale ärikeskusele, on ajendanud muinsuskaitseametnikke tähelepanu juhtima, et see lammutamine seab ohtu Elmar Kitse sgrafiitoteh-nikas loodud seinamaali.



Teose, mis oma monumentaalsuses ja harukordsuses kindlasti säilitamist vääriks.



Teisaldamise plaan

Elmar Kitse kunstnikust tütre Saskia Kasemaa sõnul pole tema kõrvu seni jõudnud arutelud selle seinamaali saatuse kohta, kuid ta ütles, et tema isa loodud teos võiks ikkagi säilida.



Tartu Tarbijate Kooperatiivi (TTK) praeguste plaanide kohaselt peaks endise Tarvase restorani asukohale Turu ja Riia tänava ristmikul kerkima 14-korruseline hoone. Tarbijate kooperatiiv tahab ehitusega algust teha praeguste plaanide järgi juba 2011. aastal.



TTK juht Tarmo Punger kinnitas, et ettevõte on seinamaalist ja selle väärtuslikkusest teadlik ja see on kavas säilitada. Kui mitte samas asukohas, siis kindlasti leidub sellele uues kompleksis väärikas koht, oli Punger kindlameelne.



Ta ütles, et usutavasti on ka võimalik leida tehnoloogiline lahendus teose teisaldamiseks.



On ka skeptikuid. Kunstiteadlane Enriko Talvistu muretses, et kuigi tehnoloogia selliseks tööks on kindlasti leitav, maksab töö väga palju. Kui maaliga sein mitmeks osaks lõigata, seisab ees taastamise ülesanne.



Kehv seinakooslus


TTK haldusdirektor Tõnu Sooaru, kes omal ajal kaubamajakompleksi ehituse juures viibis ja oli ka tunnistajaks, kui Kits 1965. aastal selle maali tegi, märkis, et probleeme võib tekitada seina materjal. Ta ütles, et seina alumine osa võib olla paekivist, ülemine aga tellistest või kärgtellistest, seega üsna halb kooslus, mis teisaldamisel võib koost pudeneda.



Muinsuskaitseameti pressiesindaja vahendas kunstimälestiste peainspektori Ülle Juki sõnu, et amet tegeleb maali kaitse alla võtmisega.



Tartu kultuuriväärtuste teenistuse vanemspetsialist Egle Tamm osutas, et tegu on huvitava olukorraga, sest selle maali saab kaitse alla võtta vallasmälestisena, sest tänases teadmises ei vääri kaitsestaatust vana kaubamaja. Samas on see tulevane vallasmälestis oma kohalt väga raskesti liigutatav.



Sooaru ütles, et TTK-l on endiselt alles Tarvase fassaadi ehtinud metallist taies, millal ja kus seda tulevikus eksponeeritakse, ei ole otsustatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles