Sebe saadab täistundidel liinile uhiuued ekspressid

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sebe juhatuse esimees Kuldar Väärsi bussis
Sebe juhatuse esimees Kuldar Väärsi bussis Foto: Mihkel Maripuu

Bussifirma Sebe soetas Tartu-Tallinna täistunni-ekspressi liinile kaheksa uut Irizari bussi, kus igal reisijal on oma meelelahutussüsteem. Uued bussid lähevad liinile kolmapäeval.

Igal reisijakohal olevad multimeediaekraanid, kus saab sõidu ajal vaadata filme, surfata internetis, vaadata telesaateid, valida endale meelepärast muusikat või mängida arvutimänge, on bussisõitjaile ilmselt suurim uudis.

Valida on kolm Eesti telekanalit – ETV, Kanal 2 ja TV3. Filme on valikus 20–30 ja filmi-valik vahetub kord kvartalis. Internetis saab lugeda uudisportaale ja ajalehti või anda bussifirmale tagasisidet, kui miski oli hästi või halvasti.

Kõrvaklapid võib võtta ise kaasa või osta juhilt.

Suuremad istmevahed

Kuid see pole kaugeltki kõik. Uutes bussides on kiirem Wifi. Iga istme all on elektripistik. Ning istmevahed on senisest suuremad. Varem oli bussides 61 istekohta, nüüd on 56 ja jalaruumi peaks olema ka korvpalluritele. Käetoed on ka istmepaaride vahel.

Et bussides on korralik WC ja konditsioneer, nimetas Sebe juhatuse esimees Kuldar Väärsi iseenesest mõistetavaks.

Bussides on ka karastusjookide müügiautomaat.
Uute busside ostu kaalus Sebe põhjalikult. See ligi kolme miljoni euro suurune investeering on Väärsi sõnul tõenäoliselt suurim, mis Eestis seni ühe korraga linnadevahelisse bussiliiklusse tehtud, ja need uued bussid on tema kinnitusel ka moodsaimad, mida saada on.
Väärsi põhjendas, et bussireisijad ei osta tänapäeval üksnes liikumist punktis a punkti b, vaid keskkonda, kus saab aega ära kasutada.

«Me konkureerime autoga, seega tuleb pakkuda teenust nii, et bussis oleks sama mugav kui autos. Peale selle on lisaväärtus: teed tööd või vaatad filmi,» lisas ta. «Sõiduaeg Tallinna ja Tartu vahel ei lühene, aga kui sõidu ajal saab kasulikult või meeldivalt aega veeta, teeb see sõidu psühholoogiliselt lühemaks.»

Uued bussid on lillad, nagu Sebe uus kujundus ette näeb, sisu aga heledates toonides. Reedel õhkus busside nahkistmetest uue auto hõngu. Hele siselahendus oli valitud seepärast, et anda bussis avaruse tunnet juurde.

Piletihind ei muutu

Väärsi kinnitas, et Sebe ei plaani uute busside tuleku tõttu tõsta piletihinda, täispilet jääb maksma 10.80 eurot ja sooduspilet 5.40.

Kompenseerimaks sõitjakohtade arvu vähenemist täistundidel, lisab Sebe busside väljumisi pooltundidel ja seal hakkavad sõitma seni täistunniekspressina sõitnud bussid.

Homme kell 10 Tallinnas Vabaduse väljakul ja kell 14 Tartus Küüni tänaval on huvilistel võimalus uute bussidega tutvust teha.

Esimene uhiuus buss läheb liinile kolmapäeval kell 7 hommikul nii Tallinnast kui ka Tartust. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles