Silberauto Eesti juht vallandas töötajat jõuga (1)

Nils Niitra
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Silberauto.
Silberauto. Foto: Margus Ansu

Läinud kolmapäeval toimus Silberauto Eesti ASi Tartu müügiesinduses rüselus, mille osaliseks oli ettevõtte töötajat vallandada üritanud juhatuse liige Andrus Mossov isiklikult. Kannatanu pöördus politseisse.



Silberauto müüb Eestis muu hulgas ka Mercedes-Benze, mida seostatakse kergelt hallinevate juustega soliidsete härrasmeestega, kelle elus pole juhusel kohta. Pole teada, kas ka mõni sellistest härrastest sattus läinud nädalal pealt nägema, kuidas Silberauto Eesti juht Andrus Mossov Tartu esinduse ruumes töötajat sõimas, kinni hoidis ja sikutas.



Jõudemonstratsioon


Silberauto Eesti juhatuse liige Mossov tahtis nimelt firmas üle kümne aasta töötanud garantiispetsialisti seoses usalduse kaotamisega vallandada.



Kannatanu, kelle palvel toimetus tema nime ei avalda, ütleb, et vallandamise põhjus oli otsitud. Selle, kas tema jutt ka paika peab, selgitab välja töövaidluskomisjon. Enne ei soovi mees distsiplinaarkaristuse üksikasju selgitada.



Mossov tahtis kannatanu sõnul saada vallandamisdokumentidele allkirja. «Ütlesin, et tutvun nendega ja kirjutan alla järgmisel päeval,» lausus ta. «Selline õigus on mul ka olemas ja kuna paberite järgi oligi viimane tööpäev, siis mõistlik olnukski järgmisel päeval alla kirjutada.»



Kui mees tõusis püsti ja tahtis minna töökohale tagasi, jooksis Mossov järele ja hakkas teda käest tirides vägisi oma kabinetti tagasi sundima. «Ta ütles: sa kirjutad kohe alla,» rääkis kannatanu. «Läksin siis tagasi kabinetti. Mossov käskis paberi läbi lugeda ja kohe alla kirjutada. Lugesin läbi, aga keeldusin kohe alla kirjutamast.»



Kohvikuruumist on magnetkaardiga sissepääs töökotta. Mossov rebis mehe kaelast paela otsas rippunud magnetkaardi. «Lisaks nimetas ta mind kõva häälega kõntsaks ja saastaks. Juba enne kabinetis ütles ta mulle, et ma olen mädapaise, mis tuleb eemaldada,» rääkis kannatanu.



Mehe enda väitel hoidis ta oma viha vaka all ega vastanud Mossovile samaga.


Ta tegi katse pääseda oma töökohale ühest teisest uksest. «Kui ma sinna suundusin, käis ta mu järel ja tiris kogu aja käest,» selgitas kannatanu. «Ta takistas kliendile auto üleandmist, seisis tee peal ees ega lasknud läbi.»



Mossov hoidis meest väidetavalt oma kehaga kinni ja käskis koguneda tunnistajatel, et need kirjutaksid ise vallandamispaberitele alla.



Seejärel suundusid Mossov ja kannatanu kohvikuruumidesse, kus draama jätkus. «Tahtsin kohvikuruumidest väljuda, aga Mossov takistas väljumist, haaras mul ümbert kinni ja lükkas mu kõhuga vastu uksepiita,» kirjeldas ohver. «Kehalist vigastust ma ei saanud, aga haiget küll. Selle peale kutsus üks töökaaslane Mossovit korrale ja too tuli ukse eest ära.»



Siis saabus ohvri kutsel politsei, kelle abiga sai mees kätte isiklikud asjad. Mees tegi politseile seoses juhtunuga ka avalduse. Järgmisel päeval kirjutas ta alla vallandamispaberitele, märkides, et ei ole käskkirjas toodud punktidega nõus.



Mehe sõnul pole tal varem tööandjaga probleeme olnud: «Küll aga teadsin juba pool aastat, et garantiispetsialisti koht tahetakse ära kaotada.»



Minimaalne tõuklemine


Mossov ise eelistas Tartu Postimehega telefonitsi mitte suhelda. Niisiis vastas kirjalikele küsimustele turundus- ja klienditeenindusosakonna juhataja Helena Hyldahl. «AS Silberauto Eesti Tartu esinduse töötaja /.../ tööleping on lõpetatud seoses töötaja suhtes usalduse kaotusega,» kirjutas Hyldahl. «/.../ rikkus korduvalt, oluliselt ja tahtlikult ettevõttesisest garantiitööde menetlemise korda.» Töötaja enda väitel ei vasta Hyldahli väited tõele.



Mossov süüdistab endist töötajat provotseerimises. «Oleme teadlikud, et /töötaja – N.N./ ebatsensuurne väljendusviis ja käitumine provotseeris soovitust emotsionaalsema väljenduse ka juhtumit lahendanud Silberauto esindaja poolt. Füüsilise jõu kasutamine töötaja vastu ei ole aset leidnud, juhtunut pealtnäinud kolmandad osapooled kinnitavad minimaalset vastastikust tõuklemist, mis sellegipoolest ei vasta AS Silberauto ärikultuurile ja peame seda taunitavaks.»



Tartu Postimees vestles tõuklemise pealtnägijatega, kelle kinnitusel ei olnud Mossovi käitumine igal juhul kohane suurettevõtte juhile. Juhatuse liige sõimas ja sikutas kolmandate isikute kinnitusel töötajat ja nõudis allkirju vallandamispaberitele.



Intsidendile järgnenud päeval sisenesid Silberauto Eesti Tartu esindusse turvafirma töötajad, kes tegelesid kinnitamata andmetel mingi turvakaamerate salvestustega seotud probleemiga.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles