Uudiseid Piirissaarelt: priitahtlikud pritsimehed lihvisid oskusi

, Piirissaare elanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piirissaare vabatahtlikud päästjad lihvisid läinud nädalal oskusi. Ka õppusi jälginud noorem rahvas sai kätt proovida.
Piirissaare vabatahtlikud päästjad lihvisid läinud nädalal oskusi. Ka õppusi jälginud noorem rahvas sai kätt proovida. Foto: Vitali Trots

Alles see oli, kui aprillis läks Piirissaarel tuleroaks kaks maja koos abihoonetega. Et selliseid õnnetusi ennetada ja olla tulevikus valmis kriisiolukordadeks, korraldas Lõuna-Eesti päästekeskus meie saarel läinud nädala kolmapäevast reedeni tuletõrje õppepäevad. Sihtrühmaks olid Piirissaare vabatahtlikud päästjad, ligi 20-liikmelises rühmas oli ka uusi nägusid, näiteks meie vallavanem Siim Avi.

Oleks tahtnud ka Piirissaare naiste aktiivsemat osavõttu, aga nemad jätsid tuletõrjekunsti omandamise vastutusrikka ülesande meestele.

Meil ongi põhirõhk vabatahtlikel päästjatel, sest ideaaloludega jõuavad elukutselised päästjad saarele kaks tundi pärast väljakutset. Pärast viimast suurt tulekahju hakkasid meie inimesed tuletõrje õppepäevi hulga tõsisemalt võtma, sest parem ennetada õnnetust või reageerida kiirelt kui ehitada üles tuleroaks langenud hoonet.

Ei või iial teada, millal tuletõrjeoskusi võib vaja minna.
Praktilise kaalutlusega õppepäevadel harjutati Tartust toodud raadiosaatjate tõhusamat kasutamist ning prooviti raadiosignaali võimsust saare eri kohtades. Kontrolliti ja analüüsiti ka pumpade tehnilist seisundit ning võimsust. Selgus, et kõige tõhusam vahend veevõtuks madalast Peipsist on ujuvpump Niagara, mis suutis koostöös Piirissaare tuletõrjeautoga toita nelja B-juga.

Meie ja õppusi korraldanud päästjate ühine seisukoht on, et saarele on Niagarat hädasti vaja, sest võimsam haagisega veetav pump suutis vett võtta ainult sügavast kohast, aga lõputu veeressursiga Peipsi järv on ju teadagi madal.

Kiire tegutsemise harjutamiseks ühendati erisuguseid voolikuid ja moodustati veeliine. Samuti kustutati metallanumas süüdatud tuli ja prooviti pulberkustutite efektiivsust. Harjutamisvõimalus anti ka Piirissaare vabatahtlike järelkasvule.

Samuti süüdati üsna suur lõke, mida esiti prooviti kustutada pulberkustutiga. Selgus, et tuli oli visam ja kangem vastane, lõpuks likvideeriti lõke kahe veejoaga.

Päästeamet uuendas ka Piirissaare vabatahtlike varustust Bogdanovi ühendusega voolikutest riietuseni. Õppepäevadel osalenu saab tunnistuse. Loodame, et omandatud või meelde tuletatud oskusi ja uut varustust tulevikus siiski vaja ei lähe.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles