Kurikaelad tühjendavad pangakaarte kavala seadme abil

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil vasakul korrektne pangaautomaat, paremal kopeerimisseadmega varustatud rahamasin, millel ekraani kohal pisike auk kaameraläätse jaoks.
Pildil vasakul korrektne pangaautomaat, paremal kopeerimisseadmega varustatud rahamasin, millel ekraani kohal pisike auk kaameraläätse jaoks. Foto: Politsei

Politsei kutsub inimesi üles sularahaautomaatide kasutamisel suuremale tähelepanelikkusele, sest viimasel ajal on avastatud pangaautomaatidelt pangakaardi kopeerimise seadeldisi.

Lõuna prefektuuri kriminaalpolitseinikele saabus informatsioon, et juuli keskpaigas tehti USA pankade sularahaautomaatides tehinguid Eesti pangakaartidega, ehkki kaardid ise asusid Eestis ning pangakaartide omanike kinnitusel ei ole nad USA-s viibinud.

Kriminaalmenetluse raames kontrollitakse üksikasjalikult versiooni, mille järgi võis Tartus ja Elvas asuvale sularahaautomaadile olla paigaldatud pangakaartide andmete kopeerimise seadeldised, märkis Lõuna prefektuuri pressiesindaja Kerly Peitel.

Kevadel alustati samalaadne menetlus teisegi juhtumi osas, kus panga tehnik avastas Tartus ühelt sularahaautomaadilt andmete kopeerimisseadeldise.

Kaartide kopeerimiseks kasutatakse videosalvestit, mis asetatakse enamasti ekraani kohale ning mille funktsiooniks on jäädvustada sisestatav PIN-kood.

Lisaks on rahaautomaadile asetatud kaardilugeja ehk et kui inimene sisestab masinasse pangakaardi, läbib see esmalt ebaseaduslikult paigaldatud kaardilugeja ning siseneb alles seejärel pangaautomaati.

Kurjategijad kopeerivad kaardilugejalt saadud andmed tühjale magnetribaga plastikkaardile ning videosalvestiselt saadud PIN-koodi kasutavad hiljem tehingu tegemisel või sularaha väljavõtmisel.

Lõuna prefektuuri kriminaalteabetalituse juht Meelis Saarepuu soovitab inimestel olla sularahaautomaatide kasutamisel tähelepanelik ning märgates masina juures anomaaliaid, teatada sellest vastavale pangale ja politseile.

Reageerida tuleks kindlasti siis, kui näiteks sularahaautomaadi esipaneelil on näha eralduvaid komponente, irvakil servasid, suuri pragusid, liimijälgi, ripakil juhtmeid või liiste. Need on selged ohu märgid, et masinal võib olla kopeerimisseade, sest üldjuhul on kõigi automaatide esipaneelid ühest tükist.

«PIN-koodi sisestamisel võiks peopesaga varjata numbritabloo selliselt, et pealtpoolt ei oleks koodi sisestamist võimalik näha,» soovitas Saarepuu. Selliselt saab kahandada ohtu, et kui mõnele masinale ongi kurjategijad andmeid kopeeriva seadeldise paigaldanud, ei ole neil võimalik jäädvustada PIN-koodi.

Kui avastate, et kontolt on teie teadmata raha välja võetud, tuleks sellest esimesel võimalusel teavitada panka - nii on suurem tõenäosus raha tagasi saada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles