Alpinistid ründavad taas Tartu Ülikooli mäetippu

Katre Tatrik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Hiiemäe leidis aega näitamaks, kuidas Tartu alpinistid 50 aastat toomkiriku seintel mägedeks olid treeninud.
Andres Hiiemäe leidis aega näitamaks, kuidas Tartu alpinistid 50 aastat toomkiriku seintel mägedeks olid treeninud. Foto: Kristjan Teedema

Homme kell pool kaks stardib Tallinna lennujaamast ekspeditsioon Kesk-Pamiiri mäestikku. Sellel osalevad neli alpinisti – Andres Hiiemäe, Merili Simmer, Erik Jaaniso ja Priit Rooden – Tartust ning kuus Tallinnast.

Viimased päevad enne viienädalast reisi möödusid alpinistidel puhates, ent Hiiemäe leidis aega näitamaks, kuidas Tartu alpinistid 50 aastat toomkiriku seintel mägedeks olid treeninud. Enam seda aga teha ei tohi, sest hoone on muinsuskaitse all.

Sihiks on võetud Tadžikistanis Kesk-Pamiiri mäestikus Kõrge Seina ahelikus 6350-meetrise Tartu Ülikool 350 nimelise tipu vallutamine. Ekspeditsiooniga tähistatakse Tartu Ülikooli 380. aastapäeva.

Tipu esmavallutus toimus 30 aastat tagasi. Tookord ehitasid vallutajad sinna tiputuuri ehk kividest püramiidi, kuhu jäeti järgmistele tipputõusjatele ülikooli tekkel, tipuplaat ja kiri. Ekspeditsioonijuht Andres Hiiemäe ütles, et loodab need esemed sealt üles leida ja lisada Tartu Ülikooli praeguse lipu, tekli ja sõrmuse.

Hiiemäe sõnul jõutakse reede varahommikuks Tadžikistani pealinna Dušanbesse, kus plaanitakse turult hankida juurde toidukraami – makarone, riisi, tatart, konserve ja midagi värsket. Ka tuleb leida matkapliitidele kütust.

«Edasi sõidame autodega minimaalselt kolme päeva jooksul ligi 700 kilomeetrit viimase teeotsa peale, pakime kogu varustuse selga ja hakkame mäe poole liikuma,» rääkis Hiiemäe. Lisajõude ekspeditsioonil ei kasutata. Vajadus tegutseda täiesti iseseisvalt teebki Hiiemäe hinnangul retke eriliseks.

Mööda Tanõmasi jõe äärt 4000 meetri kõrgusele baaslaagrisse jõudmiseks on plaanis kulutada viis kuni kuus päeva. «Kui oleme matkast taastunud ja kõrgusega kohanenud, hakkame otsima teed läbi raske jäämurru, et tõusta 5200 meetri kõrgusele Tanõmasi liustikule, ja jääme mäejalamile rünnaklaagrisse,» rääkis Hiiemäe.  

«Ekspeditsiooni põhieesmärk on ülikooli tipu vallutamine,» sõnas Hiiemäe. Ta ütles, et kui on aega ja tingimused sobivad, püütakse ka Parroti mäetipul ära käia. Erik Jaanisol on enda sõnul eesmärk minna ekspeditsioonile kogemusi saama. «Ülikooli tipp on minu jaoks kahtlane. Parroti tipp on tehniliselt lihtsam,» sõnas ta.

Ekspeditsiooni käekäigul saab silma peal hoida alpiklubi Firn kodulehel www.ajaveeb.alpinism.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles