Tartu linn jättis raamatupoe endale

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile oli Ülikooli 11 hoone veel tähistatud kui Ülikooli raamatupood. Paberist sildid uksel ja akendel suunasid ostja Krisostomuse ruumidesse raeplatsil ja mujal.
Eile oli Ülikooli 11 hoone veel tähistatud kui Ülikooli raamatupood. Paberist sildid uksel ja akendel suunasid ostja Krisostomuse ruumidesse raeplatsil ja mujal. Foto: Kristjan Teedema

Ülikooli raamatupood sulges ülikooli peahoone lähedal lugejatele ukse juba mõni päev enne võidupüha. Eelmisel nädalal langetas linnavalitsus aastakümneid raamatutega seotud hoone saatuse kohta otsuse.

Tartu linnavalitsuse korraldus 26. juunist sätestab, et Ülikooli 11 hoonest linnale kuuluva kolmandiku esimese korruse ruumid lähevad Soome Instituudi käsutusse. Linnavarade osakonna majandamisteenistuse juhataja Eva Lääne sõnul sõlmitakse leping tõenäoliselt augustis.

«Teise ja kolmanda korruse ruumid jäävad linnavalitsuse enda kasutusse,» ütles ta. «Sinna tulevad meie struktuuriüksuste ruumid. Kuid milliste üksuste ruumid, ei oska ma praegu veel öelda.»

Leping lõppes kolimisega

Raamatutega on hoones Ülikooli 11 kaubeldud 19. sajandi lõpust saati. Tartu Ülikoolile kuulus vana väärikas pood septembri alguseni 2010. Siis sõlmis Tartu Ülikool lepingu raamatukauplusega Krisos­tomus.

Internetis kirjanduse vahendamisele keskendunud Kri­sostomusest sai küll uus omanik, ent Ülikooli raamatupood jäi tegutsema senistes ruumides ja senise kaubamärgi all. Leping kohustas Krisos­to­must jätkama raamatute, muude trükiste ja ülikooli meenete müüki Ülikooli 11 vähemalt ruumide üürilepingu lõppemiseni 30. juunil 2012.

Tänavu aprillis teatas Kri­sostomus, et raamatupoe rendileping lõpebki nimetatud kuupäeval ja raamatupood kolib raeplatsil asuvatesse Kri­sos­tomuse ruumidesse. Klaasile kinnitatud sildil on praegu kirjas: «Uuel aadressil Raekoja plats 11 avame poe juuli teises pooles.»

Peaaegu poolteist sajandit väldanud raamatumüük Ülikooli 11 hoones saab seega otsa. Või ehk siiski mitte?

«Raamatupoodi sinna tõesti ei tule, kuigi Soome Instituut tegeleb ka soome kirjanduse müügi ja laenutusega. Nii et esimesele korrusele jäävad ikkagi raamatud alles,» ütles Eva Lääne.
Soome Instituudi huvi

Soome Instituudi juhataja Riitta Heinämaa sõnul peab paika, et Soome Instituut on otsinud uusi ruume Tartus ja on väljendanud oma huvi Ülikooli 11 ruumide rentimise vastu.

«Kuid seni ei ole Tartu linnaga tehtud ega allkirjastatud ühtki lepingut. Protsess on pooleli,» lisas Heinämaa. «Instituudi juhatus otsustab asja oma koosolekul augustis, kus käsitletakse ka rentimisega seotud täpseid kulukalkulatsioone.»

Juba 19. sajandi lõpul asus Ülikooli 11 (toonase aadressiga Jaani 7) esimesel korrusel E. A. Justi raamatu- ja kivitrükiäri ning hiljem Akadeemiline Kooperatiiv.

Teise maailmasõja ajal ja veel mõni aeg pärast seda jätkas raamatupood tööd Akadeemilise Raamatu nime all.

1950. aastatel tegutses samas hoones raamatukauplus nr 2, millest 1964. aastal sai raamatukauplus Ülikooli. Sügisel 1983 läks Ülikooli 11 põlema.

1995. aastal võttis Tartu Ülikool ruumid linnalt rendile eesmärgiga taastada ja taasavada raamatupood. Ülikooli raamatupood avas uksed 13. mail 1996.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles