Politoloog avas esimese kiiksuga õllesõprade poe

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õllepood on paarkümmend aastat õllesõprade klubi vedanud Karmo Tüürile pigem hobi, millega ta soovib Eestis õllekultuuri arendada. Põhitööna jätkab ta uurijana Tartu Ülikooli riigiteaduste instituudis.
Õllepood on paarkümmend aastat õllesõprade klubi vedanud Karmo Tüürile pigem hobi, millega ta soovib Eestis õllekultuuri arendada. Põhitööna jätkab ta uurijana Tartu Ülikooli riigiteaduste instituudis. Foto: Margus Ansu

Rüütli tänavas Möku baari kõrval avas uksed Eesti esimene õllepood, kuhu selle omanik, Tartu Ülikooli politoloog Karmo Tüür ootab kiiksuga õllesõpru, kes oskavad lugu pidada kvaliteetõllede nautlemisest.


«See ei ole pood kõigile, vaid see on pood kiiksuga õllesõpradele, kelle jaoks on peamine küsimus õlle maitses, mitte selle koguses või hinnas,» lausus poe omanik Karmo Tüür. «Inimene, kes tahab ämmerguga odavat õlut juua, ei leia siit midagi,» lisas ta.

Õllepood nr 1 Gambrinus tituleerib end esimeseks poeks Eestis, mis müüb üksnes õlut. Tallinnas on pood, mis müüb nii erilisemat õlut kui ka siidrit, ent Tartu poest ei leia pudelitki siidrit ega isegi mitte vett. «Suitsupakke ja nätsu ka ei tule müügile. Ainult õlled ja nendega seonduv nänn,» lausus Tüür.

Supermarketites müüdavast eristub õllepood aga oma erilise valiku poolest, õllede tüüpvalikuid sellest poest ei leia. «Milleks müüa seda, mida kõik poed on nagunii täis. Minu eesmärgiks on tuua siia sellist õlut, mida igalt poolt ei saa,» märkis Tüür.

Eristub tüüpvalikust

Valikust leiab näiteks Šoti BrewDogi ja Taani Mikkelleri õlled, Soome Huvila seeria õlled, Belgia Lindemansi maitseõlled ning Mardsousi trappist-õlled.

Kuna tegu on Tartu õllepoega, valis Tüür poes müümiseks ka kolm erilisemat kohaliku joogitootja A. Le Coqi õlut ning tulevikus tahab ta valikut täiendada Eesti väikeste õlletootjate märjukesega. Praegu 50 õlut pakkuva poe valik kasvab Tüüri kinnitusel iga nädalaga.

«Tulevikus võiks ikka vähemalt 200 õlut müügil olla. Valikut jagub. Näiteks hiljutisel reisil Belgiasse oli ühes poes müügil ainuüksi Belgia õlut 400 sorti,» lausus Tüür.

Kõige kallim 0,33-liitrine pudel maksab õllepoes 10,90 eurot – see on poolteist aastat viskivaadis laagerdunud 18,2-kraadine BrewDog Tokyo. Odavamate õllede hinnad jäävad 3,5 euro kanti.

Peale õlle tuleb poodi müügile õllega seonduvat kaupa, näiteks õllekapad, õlleklaasid, T-särgid, õllepruulimise komplektid ning antikvaarsed õllepruulimisvahendid.  

Õlu kui kultuur

Üle 20 aasta ka õllesõprade klubi Gambrinus vedanud Karmo Tüür tahab õllepoega edendada Eesti õllekultuuri. «Meil on läinud 20 aastat mõistmaks, et õlu pole labane pätijook ja õllejooja kaabakas, vaid härrasmees võib endale lubada klaasikese head õlut. Nüüd on aeg edasi liikuda Põhja-Euroopa õlle tippkultuuri suunas,» rääkis ta ja rõhutas, et õllekultuur ei võrdu joomakultuuriga. «Õllekultuur tähendab maitse ja emotsiooni otsimist,» lisas ta.  

Belgia õllede maaletooja Vahur Viigimäe meelest on Lääne-Euroopas vägagi levinud õllepoode vaja ka Eestisse, kuna nende pakutav valik aitab avardada maitsemeeli ja õpetab õlut kultuurselt nautima. «Need kaheliitristes pudelites piirituse alusel õlled ei kõlba kuhugi, need soodustavad tõesti joomist, aga praegu on jutt klaasikese väga kvaliteetse, pikalt laagerdunud ja omapärase õlle nautimisest,» märkis ta.

Uus pood asub Rüütli tänavas Möku baari kõrval keldris. «Õllepoes ei näe me mingit konkurenti, sest baar ja pood on ikka erinevad,» ütles Möku baari üks omanikke Lauri Kinkar. «Aga meil on väga hea meel, et meie kõrval on nüüd õllepood, sest see avardab inimeste arusaamist õllest ja tutvustab uusi maitseid,» lisas ta.

Õllepoe valik
• Õllepoes Gambrinus on müügil esialgu 50 sorti õlut, nende hulgas näiteks Šoti BrewDog, Taani Mikkeller ja To Øl, Soome Huvila seeria, Belgia Lindemansi maitseõlled ning Mardsousi, Orvali, St. Bernardusi, Westmalle, Acheli, Mort Subite’i ja Steenbrugge õlled.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles