Suveüritused toovad hotellid täis

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile päeval oli Londoni hotelli 60 toast välja müüdud 59. Enamiku tube hõivasid rahvusvahelise konverentsi külalised. Nädala teises pooles toovad Londonisse nagu teistessegi Tartu hotellidesse täismaja Põhja- ja Baltimaade meestelaulupäevad.
Eile päeval oli Londoni hotelli 60 toast välja müüdud 59. Enamiku tube hõivasid rahvusvahelise konverentsi külalised. Nädala teises pooles toovad Londonisse nagu teistessegi Tartu hotellidesse täismaja Põhja- ja Baltimaade meestelaulupäevad. Foto: Sille Annuk

Tartu suuremate hotellide tubadest on suvekuudeks kuni 80 protsenti broneeritud ning suursündmuste ajal, nagu meestelaulupäevad sel nädalavahetusel, on vabu tube Tartus pea võimatu leida.


«Nii palju kui ma olen teiste hotellidega suhelnud, siis sel nädalavahetusel pole Tartu hotellides mitte ühtegi vaba tuba,» ütles Tartu suurima, 410 inimest majutava hotelli Dorpat juht Gea Puidak. Üle 4000 osalejaga Põhja- ja Baltimaade meestelaulupäevad toovad nädala lõpus täismaja nii Tartu linna hotellidele kui ka mitmetele maakonna majutusasutustele.

«Niimoodi käib suvi läbi – kui Tartus on suur üritus, on täismaja. Ja sageli pole isegi üritust, aga on ikka täismaja tänu konverentsidele näiteks,» lisas Puidak.

Teenimisaeg

Londoni ja Pallase hotelli juhatuse liikme Verni Loodmaa sõnul on mai ja juuni tavapäraselt aasta kiireimad kuud Tartu hotellidele, sest siis toimub juba suviseid üritusi ning peetakse veel ka suuri rahvusvahelisi konverentse. Ent ka juulis ja augustis pole põhjust hinge tõmmata.

«Suvi on hotellidel kiire aeg ja, mis seal salata, ka teenimisaeg,» lausus Loodmaa. Eile päeval, kui Tartu Postimees Londoni hotellis käis, olid selle 60 toast kõik peale ühe välja müüdud. Suurema osa tubadest võtsid ära kolmepäevasel konverentsil «Elektritoite kvaliteet ja elektri varustuskindlus» osalejad kümnest riigist.

Ka 18 toaga Antoniuse hotellis ja 58 toaga Tartu hotellis on müügijuht Evar Pani kinnitusel suvekuudeks 75–80 protsenti tubadest broneeritud. «Suuremale seltskonnale on praegu pikemaks ajaks väga raske majutust leida, aga üksikuid tube ikka saab,» lausus ta.

Küsida tasub

Tartu külastuskeskuse infospetsialist Maarja Kokk möönis, et valdavalt otsivad turistidele majutust reisikorraldajad, ent nendegi poole on pöördunud üksikuid mures turiste, kes on kavatsenud majutuse kohapeal leida, kuid avastanud siin, et soovitud hotell on täis. «Siis oleme mingi lahenduse ikka leidnud, kas või Tartust väljas,» rääkis ta.

Suvistest suursündmustest tõi Kokk välja näiteks mees­­telaulupäevad, puhkpillifestivali «Mürtsub pill», öno­­gastronoomia konverentsi ja hansapäevad, mis toovad linna arvukalt nii sise- kui ka välisturiste.
Kuigi Tartu hotellid on praegu juba suvekuudeks enamjaolt broneeritud, ei maksa hotellipidajate sõnul siiski arvata, et Tartusse pole üldse mõtet tulla, kuna öömaja ei leia.

«Broneeringuid ju tühistatakse, mõni jääb haigeks, teeb plaane ümber ja tube vaba-neb. See, kui meil on praegu teada, millistel nädalalõppu-del on täismaja, ei tähenda, et maja kindlalt täis tuleb.

Küsida tasub alati. Ja kui ühes hotellis pole kohti, siis on kindlasti mõnes teises,» rääkis hotelli Dorpat juhataja Gea Pui­­dak.

Kohti paras jagu

Majutuskohti on hotellipidajate arvates Tartus just paras jagu. Suvel jätkuks kliente rohkematelegi majutajatele, ent uute hotellide järele hotelliettevõtja Verni Loodmaa vajadust ei näe. «Jah, suvel on muidugi tore, aga küsimus on selles, et talvel peab ka millestki end ära majandama,» märkis ta.

Olenevalt hotellist võib suvine 70–80-protsendine täitumus kahaneda jaanuaris 35–40 protsendi peale.

«Hotelliäri on tõusude ja mõõnadega: see, kui praegu läheb väga hästi, ei tähenda, et aasta ringi oleks selline täitumus. Edukas suvi aitab talve kehvemaid kuid üle elada, aga kui Tartus oleks palju rohkem hotelle, läheks osal küll väga raskeks,» märkis Gea Puidak.

Majutuskohad Tartus
• Tartus on statistikaameti 2012. aasta aprilli andmeil 43 majutuskohta, neis on 964 tuba ning 1898 voodikohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles