Pere sunnib pagareid lahkuma omal soovil

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Erakorralise koosoleku lõppedes kogunesid töötajad kõrvalukse juurde nõu pidama. Tartu Postimehega vestelnud pagarid ja kondiitrid 
väljendasid pettumust, et kõne alla ei tulnud nende korrektne koondamine või siis töölepingute üleviimine uude firmasse.
Erakorralise koosoleku lõppedes kogunesid töötajad kõrvalukse juurde nõu pidama. Tartu Postimehega vestelnud pagarid ja kondiitrid väljendasid pettumust, et kõne alla ei tulnud nende korrektne koondamine või siis töölepingute üleviimine uude firmasse. Foto: Sille Annuk

Pere pagaritehase töötajad on raske valiku ees: tööd lubatakse neile uues Pere rentnikfirmas vaid siis, kui nad eelmise tööandja Pere juurest omal soovil lahkuvad ja seega hulga hüvitisi kaotavad. Seejuures pole kindel töö saamine uues firmas.


Makseraskustes ja hiljuti napilt pankrotimenetlusest pääsenud Pere tehase pagarid ja kondiitrid on olnud nädalaid teadmatuses, millal neile aprillikuu eest saamata jäänud pool palka välja makstakse või kas neil nädala pärast veel töödki on.

Kui töötajad said reedel teate erakorralisest koosolekust, tõttasid nad kohale lootuses, et saavad toimuvas selgust. Ent nad pidid taas pettuma.

Pere ASi juhatuse liiget, kellelt aru pärida, koosolekul polnud. Töötajate ette astus ASi Pere kinnistud aprilli lõpus rendile võtnud külmutatud pagaritoodete valmistaja OÜ Nordhaus üks omanikke Tõnis Väli. Viimane tunnistas, et olukord on halb ja kahest halvast valikust tuleb töötajatel teha nende endi meelest parem.

Puhtalt lehelt alustada

Väli sõnum töötajatele oli: tööd saavad uues firmas need, kes eelmisest lahkuvad. Töötajaid üle võtma pole Väli nõus, vaid ta tahab alustada puhtalt lehelt. Juhul kui pagarid sellise pakkumisega nõus pole, ähvardas Väli enda firmaga Tartust üldse ära minna või täiesti uued töötajad otsida.

«Ma olen 42 aastat siin firmas töötanud ja nüüd sunnitakse mind sellise valiku ette,» oli Pere staažikas töötaja Tiina Laanemets nördinud. «Kui on töösuhe vaja ära lõpetada, siis tuleb seda teha viisakalt ja korrektselt, vastavalt seadustele,» lisas naine, kel pensionini jäänud veel aasta.

Pere laooperaator Kaire Kalm kinnitas, et enamik töötajaid tahab tehases jätkata, ent nad ei suuda leppida sellega, et peavad kõigist juba välja teenitud sotsiaalsetest garantiidest loobuma.

Tööinspektsiooni juristi Neenu Paveli sõnul pöördusid eelmisel reedel pärast Pere erakorralist koosolekut tööinspektsiooni poole viis firma töötajat. Neile soovitas jurist lahkumisavalduse kirjutamisega mitte kiirustada, sest omal soovil lahkudes jäävad töötajad ilma töötukindlustushüvitisest ning staažikamad ka koondamishüvitisest.

«Omal soovil lahkujale kohustub tööandja maksma vaid saamata jäänud palga ja puhkuseraha. Muudest sotsiaalsetest hüvedest jääb inimene ilma,» märkis Pavel.

Samuti tuletas Pavel meelde, et töötajal pole ilma lepinguta mingit kindlustunnet uues firmas töö saamiseks. «Uue ettevõtte juht võib ka öelda, et tal pole nii palju inimesi vaja, ja ta võtab üle ühe inimesi tööle,» rääkis jurist.

Näib üleminekuna

AS Pere on riigile võlgu enam kui 760 000 eurot, aprillis esitasid nii maksu- ja tolliamet kui ka ettevõte ise Tartu maakohtusse ettevõtte suhtes pankrotiavalduse. Ent mais jõudsid pooled kokkuleppele ja võtsid avaldused tagasi.

Aprillist on ASi Pere kinnistute rentnikuks OÜ Nordhaus, kes on lubanud jätkata nii Pere kaubamärgi toodetega kui ka müüa Tartus valmistatavat külmutatuna Euroopasse.

Tööinspektsiooni jurist Neenu Pavel ütles, et täpsemate järelduste tegemiseks on vaja rendilepingut näha, ent pealtnäha on tegemist ettevõtte üleminekuga. Tööseaduses aga on, et kui ettevõte jätkab sama või sarnast majandustegevust, lähevad ka töötajate töölepingud muutmata kujul üle ettevõtte omandajale.

«Uus firma ei tee ju leivakombinaati kudumisvabrikut, vaid jätkab pagaritoodetega, nii et õige oleks lepingute üleminek, mitte uuelt lehelt alustamine,» lausus Pavel.

Võlg teeb valvsaks

Reedel kokku kutsutud erakorralise koosoleku lõpetuseks lubas ASi Pere kinnistute rentnikfirma Nordhausi üks omanikke Tõnis Väli, et katsub töötajate ette aru andma kutsuda ka ASi Pere esindaja. Väli ise kutsus aga kõiki, kes on oma praeguse töösuhte ära lõpetanud, tulema tema juurde uue lepingu tingimusi arutama.

Kuigi Väli kinnitas töötajatele koosolekul, et uuel firmal on ambitsioonikad eesmärgid nii Pere toodetega jätkamisel kui ka külmutatud pagari- ja kondiitritoodete eksportimisel, teeb tema firmade majandusseis ometi valvsaks.

OÜ Nordhausil on 6000 euro suurune maksuvõlg ning selle ühe omaniku Tõnis Väli teine firma OÜ Linerel, mis töötajatele viimati poole aprillipalgast maksis, on riigile võlgu enam kui 60 000 euro jagu makse.

Töötaja õigused
• Kui töötaja lahkub ettevõttest omal soovil pole tal õigust töötuskindlustushüvitisele ega ka koondamishüvitisele. Tööandja on kohustatud talle maksma välja teenitud palga ja puhkuseraha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles