Tartus heliseb uus kirikukell

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Peetri kirik.
Tartu Peetri kirik. Foto: Aldo Luud / Õhtuleht

Täna hommikul liitus Tartu linnas senise paarikümne kirikukella kõlakooriga uus tornikell.

Peetri kiriku uus kell kaalub 289 kg ning kuulub kirikukellade ja orelite asjatundja Toomas Mäevälja andmeil kaalu ja läbimõõdu (76 cm) poolest Eesti keskmiste hulka. Kella valasid 16. märtsil Saksamaal Gescheri meistrid.

Tartusse saabus see 3. aprillil. Vastuvõtjate hulgas oli ka kella kinkija ja kiriku tornide remondi suurannetaja Tiit Veeber. «See on minu arust igati korda läinud ja vajalik asi,» ütles ta. «Valamise hetkel sai selle sisse inimese tahe ja mõte, mis kõlab ka igas kellalöögis. Ma usun, et see kestab kaua.»

Kella paigaldas Mäeväli torni 10. mail, kaks nädalat pärast suurettevõtja Tiit Veeberi surma.

Tornikella ja peatorni pühitses täna Peetri kiriku ees Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku peapiiskop Andres Põder Tartumaa praosti Joel Luhametsa ja Peetri koguduse õpetaja Ants Toominga saatel. Pühitsemisel kõlas esimest korda uue kella nimi: Tiitus.

Peetri kiriku kroonikas on kirjas, et torni senised kaks nimeta kella on valatud 1880. aastatel Peterburi lähedal Gatšinas. Väiksem (272 kg) sai kahjustada Teise maailmasõja ajal ja kõlas mõra tõttu plekiselt. Väiksema on kinkinud kiriku pühitsemise päevaks kirikuvanem Gustav Goldmann, suurema (573 kg) abielupaar Mihkel ja Lena Markus.

Õpetaja Ants Toominga sõnul said nüüd nime ka vanad kellad: väiksem neist on Gustav ja suurem Markus. Peetri kirikus kõlab nüüdsest põhiliselt uusim kell koos suurimaga, kuid ka kahjustatud vanal kellal on oma ülesanded.

Kiriku peatorni ja sealseid kelli on kõikidel soovijatel võimalik vaadata kirikute öö ürituste kavas 8. juunil kell 20-22.30.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles