Suvine maitsmine paneb parimad paika

Elina Randoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Crepp
Crepp Foto: Sille Annuk

Praeguseks on küll välja valitud Eesti 50 parimat restorani, kuid asjatundjatel on terve suvi aega, et neid pooltsadat veel proovida ja lõplik järjestus paika panna.

Riigi parima 50 hulka trügisid seitse Tartu söögikohta, millest enamik on seal nimekirjas varemgi peesitanud. Jaanuari alguses uksed lahti teinud Meat Market on ainus uus nägu, mis pääses vanade tegijatega samale pulgale.

Üks võistluse korraldajatest, toidunautleja Aivar Hanson ütles, et on lausa üllatav, kui konservatiivne Tartu on – aastaid võidutsevad nimekirjas ikka ühed ja samad nimed.

«Crepp on selline hea näitaja, hästi lihtne salatikoht, ja kord ta on natuke tagapool, kord natuke eespool, aga ta on inimestel väga kindlalt südames,» rääkis Hanson.

Tema sõnul on aga tunda, et Tallinnas juba nii tavaline otsimine, rahutus ja erilise soovimine on tasapisi jõudnud ka Tartusse, järjest hakkavad tekkima omapärased ja iseloomuga kohad ning inimesed võtavad need hästi vastu.

Oma juttu kinnitavate näidetena tõi Hanson lisaks Meat Marketile välja ka hiljuti loomemajanduskeskuses avatud Spargli, Riia mäel vaikselt tegutseva Austria restorani Gratz ning ka Veini ja Vine, kus küll süüa ei anta, kuid mis eristub selgelt teistest baaridest.

Crepp ikka tipus

Oma sõna Tartu söögikohtade kohta ütlesid sel aastal sekka 560 tavasööjat, kelle arvates saab parimat toitu, teenindust ja õhkkonda Crepis. Vaid mõne hääle kaugusele jäi Werner ning ainus uus restoran, mis esikümnesse pääses, oli Meat Market.

Loomemajanduskeskuses avatud restoran Spargel tegi oma uksed lahti liiga hilja, et pääseda asjatundjate valikusse, kuid rahvahääletusel hinnati teda juba piisavalt kõrgelt: Spargel jäi napilt esikümnest välja.

Spargli kohta arvas Hanson, et esimeste päevade põhjal võib üsna selgelt lubada neile suurt tulevikku.

Inimesed on selle koha üles leidnud ja nüüd tuleb vaid loota, et järgmise aasta hääletuseks on nad kontseptsiooni kinnistanud ja püsivalt heal tasemel.

Aastaid oma populaarsust säilitada suutnud Werneri juhataja Siim Liivamägi rääkis, et tema hääletas just kogenud ja tuntud kvaliteediga söögikohtade poolt, esimesteks läksid Truffe ja Crepp, aga ära sai märgitud ka Meat Market.

Mis Wernerit ennast puudutab, siis selle tugevuseks pidas Liivamägi eelkõige interjööri ja väga head teenindust. Klientide hoidmiseks tehakse ka pidevalt muudatusi-värskendusi.

«Püsikliendi jaoks peab aeg-ajalt muutuma menüü ja sisekujundus, turistile ei ole see ju oluline,» arvas ta.

Suvi otsustab

Keda tunnustatakse Eesti parima söögikoha tiitliga ja kes saab Tartu parimaks, selgub oktoobris. Hansoni sõnul kipub nõrgematel kohtadel teeninduse ja toidu kvaliteet suvel kõikuma, sest kliente astub niikuinii uksest sisse.

Niisiis ongi tema arvates ainult nii õiglane, et hindajad käivad söömas sellisel ajal, kui ilmneb restoranide kõige ausam pale, ning et paremusjärjestus pannakse paika selle põhjal.

Rahva lemmikud

• Oma hääle andis 560 inimest.

• 1. Crepp, 2. Werner, 3. Moka, 4. La Dolce Vita, 5. Meat Market, 6. Suudlevad Tudengid, 7. Truffe, 8. Vilde, 9. Kapriis, 10. Noir

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles