Antoniuse õue väravad on valla

Elina Randoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Auli Solo
Auli Solo Foto: Kristjan Teedema

Linnakodanikele pisut võõraks jäänud Antoniuse õue väravad on taas lahti, et iga soovija julgelt sisse astuks ja näiteks võrkkiiges raamatut lugedes aega parajaks teeks.

Eelmise aasta lõpus läks Antoniuse õue haldamine loomemajanduskeskuse kätte ning sealne rahvas on teinud otsuse meelitada linnainimesed õue aega veetma.

Keskuse müügi- ja turundusjuht Auli Solo ütles, et nende suur eesmärk on, et õues liiguks kogu aeg rahvas ja et kaoks müstiline hirm sisse astuda, mis inimestel Antoniuse õue puhul tundub olevat.

Solo rääkis, et kõiksuguste kontsertide ja etenduste korraldamisega jäid nad seekord pisut hiljaks, sest esinejatel on üldjuhul plaanid juba aastaks ette tehtud. Kuid üht-teist on ikkagi kokku lepitud, kava täieneb pidevalt ja järgmine suvi saab sündmusi juba puupüsti täis.

Kindlasti tulevad juba juunis igal neljapäeva õhtul sumedad suveõhtukontserdid, reede õhtud tahetakse anda noortele ning käivad läbirääkimised Viljandi kultuuriakadeemia õpilastega. Lisaks tekkis pärast pühapäeval õuel korraldatud rahvatantsijate kontserti mõte korraldada folkloorseid esinemisi ka kindla kava järgi.

Kohvik ja raamatud

Mõned üritusteõhtud on piletiga, kuid ülejäänud aja on õue väravad lahti, mängib vaikne muusika ning igaüks võib sisse minna ja tunda ennast sama mugavalt kui pargis.

Solo sõnul võib julgelt tulla kogu perega, sest lastele peaks tegevust jätkuma. Põngerjatele on tehtud tavalise liivakasti asemel kivikast, kogu õue peal on laiali ehitamiseks sobivad puuklotsid ja leiab ka hularõngaid.

Kõige popim on praegu paari lahti oldud päeva jooksul olnud linnaüritustelt juba tuntud ringiratast käiv loomadega karussell, mis läbis enne õuele panekut värskenduskuuri ja sai värvilised lipukesed külge.

«Siin on hea turvaline, lapsed on kogu aeg silma all,» julgustas Solo. «Siin on kinnine õu, nad ei jookse ootamatult tänavale auto ette.»

Täiskasvanutele on varju alla püstitatud võrkkiiged ja raamaturiiulid, kust leiab nii ilukirjandust kui hunnikutes ajakirju. Solo ütles, et igasugune täiendus on sinna oodatud, kõik raamatud mahutatakse ära.
Varjualuste juurde panid maastikuarhitektid ka taimekastid, kust rohelisehuvilised saavad uudistada, mis moel on linnas võimalik aiapidamist harrastada.

Eelmise aasta lõpus Anto­­niuse gildi tulnud Maitseelamuste Koda otsustas aga suveks suure tüki ette võtta ja avas õuel kohviku. Koja peremees Tauno Laasik kinnitas, et tegemist on päris korraliku söögikohaga, kust saab nende enda koja nägu toitu.

«Me teeme toitu, mis on natuke teistmoodi kui teistel,» rääkis Laasik, et nende juurde tasub sisse astuda, kui on isu värske kohapeal küpsetatud saiakese või korraliku prae järele.

Sarnaselt oma kojaga pakutakse suvekohvikus kohalikest toorainetest valmistatud sööki ning proovida saab nii taari kui mitmel moel valmistatud vutti.

Uus pood

Muidu on gildi kojad lahti teisipäevast reedeni, kuid ühe uuendusena on avatud pood, mis kaupleb kõigi kodade toodanguga ja on lahti ka nädalavahetustel.

See peaks ka kodade sissetulekut suurendama, sest nädala sees käib turiste vähe.

Antoniuse suveõu
• Lahti kolmapäevast pühapäevani kell 12–20, teisipäeviti kell 12–18.
• Õuel on raamatukogu ja võrkkiiged, lisaks atraktsioonid lastele.
• Kolmapäevast pühapäevani on lahti suvekohvik.
• Alates juunist on neljapäeviti suvekontserdid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles