Tartu turuhoone esine seaskulptuur valati värviga üle

Risto Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Turuhoone esist kaunistav seaskulptuur on rikutud, punane värv tuleb pronksist taiese pealt maha pesta.
Turuhoone esist kaunistav seaskulptuur on rikutud, punane värv tuleb pronksist taiese pealt maha pesta. Foto: Risto Mets

Ämber saba otsas, selg punasest värvist triibuline - nii seisab pronksist siga Tartu turuhoone ees ja ootab lõunalt tagasi oma küürijaid.

Pühapäeva varahommikul avastas möödakäija, et kellegi kuri käsi on käinud värviga seaskulptuuri rikkumas. Millisel ajendil vandalismiakt toime pandi, on esialgu selgusetu.

Värv on aga päris kõvasti sea seljas kinni. Puhastustööd käivad täna hommikust saati, kuid siga on jätkuvalt üsna värvine. Pritsmete eemaldamiseks tuleb puhastajatel pronks haljaks nühkida.

Aktsiaseltsi Tartu Turg meister Olev Pärn nentis, et pronks on pisut poorne materjal ning värv ei taha kuidagi maha tulla. Puhtaks saab, kuid koos oksiidikihiga. «Kui enne oli kodusiga, siis nüüd triibuline nagu metssiga. Ainult et triibud on valet pidi.»

Värv on jooksnud mööda sea selga ka alla selle alusele ning teekividele. Kuju ja selle ümbruse päris puhtaks saamine on suur vaev. Pärna sõnul teavitati juhtunust ka skulptuuri autorit Mati Karminit, kes pidi reedel ise kuju üle vaatama ning mõtlema, kuidas saaks taiese väljanägemist kiiremini parandada.

Sea küürimisega ametis olnud mehi tulid appi paluma ka kõrvalasuva Tartu kaubamaja töötajad. Nimelt on värvi paisatud ka kaubamaja kõrval asuvale skulptuurile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles