Seisukoht: Jaan Poskat ei saa kõrvale jätta

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Repro

Nagu varem, nii kogunesid tartlased tänavugi Tartu rahu 89. aastapäeva tähistama Vanemuise 33 maja ette kõnekoosolekule – Tartu Vabadusvõitlejate Ühendus, Memento, üliõpilaskorporatsioonide esindajad, lihtsalt linnakodanikud. Rääkisid paljud, nad kõik rõhutasid rahulepingu sõlmimise erilist tähendust ja riigimees Jaan Poska esinduslikku osa selles.


Kui otsustati luua seda riigi tähtsündmust meenutav skulptuuriansambel, andis Tartu linnavalitsus seitsmele Tallinna skulptorile 50 000-kroonised stipendiumid projekti tegemiseks. Mina sellist kutset ei saanud, sest olin juba 86 aastat vana. Ei saanud paraku teisedki Tartu skulptorid.



Et siiski Tartut esindada, panin oma pensioni mängu ja tegin uue variandi oma kinnisideest Vabaduse obeliskist (ema hoidmas last pea kohal), stiliseeritud lahendusega graniitkujust.


Konkursi võistlusülesandes seisab, et Tartu rahu tähise lahenduses peab saama jäädvustatud Jaan Poska kui Eesti riigimees ning Eesti Vabariigi ja Venemaa vahelise rahulepingu sõlmimise võtmefiguur.



Oma ideeprojektis andsime Vanemuise 35 hoone tähisala poolsele küljele Jaan Poska reljeefikavandi joonise, mille tegi kunstnik Andrus Peegel ja mille oli nõus kõrgreljeefis modelleerima skulptor Ainike Taniloo-Bogatkin. Joonisel on kujutatud Jaan Poska allkirja andmas.



Abilinnapea Margus Hanson märkis oma päevakohases sõnavõtus, et Tartu rahu tähisala ideekonkurss kulges edukalt ja välja valiti noorte arhitektide ideeprojekt. Jaan Poska kujutamine oli aga projektist välja jäänud ja ilmselt seda arhitektidelt ei nõutudki.



Seekordsel kõnekoosolekul nõuti uuesti Jaan Poska jäädvustamist Tartu rahu 90. aastapäevaks 2010. aastal. Siia lisatud Andrus Peegli joonistus oleks meie idee järgi Jaan Poska reljeefi modelleerimise aluseks.



Endel Taniloo,

skulptor, Tartu Tähe kavaler


Andrus Peegel,

graafik 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles