Von Bocki maja saab terasest kandjad

Martin Pau
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Firma Mikrovai objektijuht Hanno Kibuvits näitab puurpead koos von Bocki maja vundamendi alla mineva terasvaiaga.
Firma Mikrovai objektijuht Hanno Kibuvits näitab puurpead koos von Bocki maja vundamendi alla mineva terasvaiaga. Foto: Sille Annuk

Mullu mais vajumise tõttu keskelt rebenenud von Bocki maja pole aasta jooksul uusi vajumismärke ilmutanud, juuli lõpuks peaks vundamendivaiade puurimine edasised nihked ka välistama.


Osa 32-millimeetrise läbimõõduga terasvaiu, mille firma Mikrovai muhvidega jätkates 7–12-meetristeks kasvatab, oli veetud eilseks pakkidena von Bocki maja hoovile toestamistöö algust ootama.

Hoone halduri Indrek Zeigi sõnul on aastakümnetega kogunenud keldrisse palju koli, mis tuleb esmalt jalust koristada. «Seal on näiteks hulk vanu keemikute kolbe ja me katsume nüüd ülikooli ajaloo muuseumist teada saada, mis osa sellest võiks olla väärtuslik ja mis mitte,» selgitas ta.

Toed tervele majale

Werneri kohviku vastas paikneva enam kui 220-aastase von Bocki maja lõhenemine tuli mullu 9. mai hommikul tööle saabunutele täieliku üllatusena: reedel oli kõik olnud korras, esmaspäevaks olid ruumide seintes ja lagedes mitme millimeetri laiused praod.

Von Bocki majas peeti 1802. aastal Tartu Ülikooli taasavamise aktus. Hoone Raekoja platsi poolne hilisbarokne osa valmis 1780. aastal. Varaklassitsistlik, ülikooli peahoone poolne osa ehitati juurde aastail 1783–1786.

Kõige võimsam lõhe, mis Ülikooli tänaval möödujaile näkku irvitas, rebenes just vanema ja uuema osa vahele.

Mikrovaia juhataja Ürjo Eskel rääkis, et tugivaiad puuritakse laiali maja kogu 130 meetri pikkuse vundamendi alla. Puurimise ajal pressib pump puurpeani betooni, mis lahtipuuritud pinnase puuraugust välja pressib, jäädes ise tekkinud tühimikku kivinema.

«Keldris tehtavate tööde müra ja vibratsioon ei peaks kedagi majas häirima, kui just eksamid ei käi,» hindas Eskel.

Küll hakkab õues rahu rikkuma puurimiseks suruõhku andev kompressor, mille müra ümbritsevailt hooneilt peegeldudes võimendub, lisas Eskel. Kümnele nädalale kavandatud toestamine läheb maksma 200 000 eurot.

Maja libises lõhki

Kohe pärast aastatagust vajumist krohviti neljas ruumis pragudele nn majakad, mille järgi saab päevast päeva kindlaks teha, kas vajumine jätkub. Indrek Zeik kinnitas, et kõik on püsinud stabiilne.

Eelmise aasta juuliks selgitas firma Geoengineering uuring, et Bocki maja ajas lõhki libedus. Vundament on laotud ca 1,5 meetri sügavusel otse järvekriidi kihile, see aga on ülikooli peahoone suunas kaldu ning läheb kevaditi ja sügiseti pealt libedaks, selgitas firma juhatuse liige geo­tehni­ka­professor Mait Mets.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles