Eesti vanim koor läheb lauldes lahingusse

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Muidu akadeemiliselt asjalik Kambja segakoor Läte teeb proovis kaamerate ees ka ülemeeliku rõõmuhüppe.
Muidu akadeemiliselt asjalik Kambja segakoor Läte teeb proovis kaamerate ees ka ülemeeliku rõõmuhüppe. Foto: Lauri Kulpsoo

Kambja kooli ette sõitnud mikrobussist astub välja Anu Välba, kaasas Tarmo Leinatamme kiri, ühe laulu salvestisega plaat, selle laulu seade noot, CD-mängija, operaator, helimees, valgustaja ja fotograaf.


«Kas me oleme kõik valmis?» küsib tasandatud häälel Anu Välba koolimaja ukse ees.
Majja telesaatejuhi sõnad kohe kindlasti ei ulatu, sest see on tulvil mitmehäälset laulu.

Saalis teeb proovi Kambja segakoor Läte, mille lauljad võivad olla uhked, sest nende eelkäijad on selles maakohas ühiselt viise üles võtnud järjepanu 215 aastat. Teised Eesti koorid on nende kõrval poisikesed.

Ukse ees lumises õues on kõik valmis, koorivanem Maarja Anton ja tema kümnepäevane lapsuke teiste hulgas. Nemad kaks on mänginud kaasa ETV saatesarja «Laululahing» toimetaja Anu Välba salastamismängus, olles ühed vähestest, kes teavad, et stuudiolahingusse on 12 koori hulka valitud ka Läte.

Lauljad istuvad mitmes reas saali ühes nurgas pianiino ja suure rohelise soojamaa taime kõrval. Nende ees juhatab parajasti üht laulupeolaulu dirigent Liisa Sõõro, ilma kingadeta, rõõmsate triipudega sokkides.

Koorivanem lapsukesega


Liisa Sõõro annab märku laulmine lõpetada, kui näeb uksest sisse astumas koorivanemat ja tema kannul võttegruppi.

Koorivanem Maarja Anton loeb valjul häälel ette saatejuht Tarmo Leinatamme kirja, mille talle on andnud toimetaja Anu Välba. Kirjas seisab sõnum, et Kambja Läte on oodatud «Laululahingu» saatesse. Suurem osa lauljatest vallandab selle peale rõõmuhõiske.

Teletoimetaja saab teada sedagi, et kolmandik koorist käib proovides Tartust.
Saatejuht on rõõmusõnumibussiga lisaks kirjale saatnud Tallinnast ka CD, millele salvestatud laulu peab Läte selgeks õppima.

Koorivanem paneb plaadi masinasse. Tuttavlikud kitarriakordid... Kooril läheb kõrv kikki... Mõne keskealise laulja näkku tekib äratundmisrõõm... Seda laulis ju kunagi Jaak Joala ja praegu Tanel Padar... Refrääni «Kui ilmub ohtlik naine...» laulab vaikselt kaasa juba peaaegu terve koor.

Anu Välba ei lase kaameral jahtuda. Rõõmusõnumi vastuvõtmise kõrvale tekivad inter-vjuud lauljatega, kes on mikrofoni ja objektiivi ees kahe-, kolme- ja ühekaupa.

Usutlemisel selgub, et juba aastal 1794 laulis Kambja koor neljal häälel. Teletoimetaja saab teada sedagi, et kolmandik koorist käib proovides Tartust. Ja et lauljate ridades on nii isasid ja poegi kui ka emasid ja tütreid.

Näiteks Maret Kallas, kes elab Vastse-Kuustes, laulab Kambja kooris koos oma tütre Nelega, kes elab Põlvas. Lätte ridades on ka nende vend ja onu Ott Saksing, kes elab Võnnus. Nende isa ja vanaisa praegu oma ea tõttu samas kooris enam ei laula.

Läte läheb lauluga lahingusse 14. märtsil, emakeelepäeval.

Kuus koori teada


Lisaks Kambjale on rõõmusõnumibuss jõudnud käia saatesarja produtsendi Eva Katariina Taimre teatel juba ka Aita Leida segakoori proovis Tammiku kultuurimajas Ida-Virumaal ja Rakvere gümnaasiumi lauljate juures ning rõõmustanud ka Tallinnas Toompea laulukoori, Nordea segakoori ja Euroopa Kultuuripealinna koori.

Kõik 12 koori on teate ja oma laulu kätte saanud 4. märtsiks.

Arvamus

Maarja Anton
Koorivanem

Meie koor laulab tegelikult akadeemilisemaid laule, aga ma usun, et me saame «Laululahingus» hakkama. Seisame tavaliselt paigal ja oleme tõsiste nägudega. Eks me õpi nüüd rambipalavikust üle-saamist kaamerate ees.

Meil oli koorisiseselt päris suur lahing, osa tahtis saatesse minna ja osa ei tahtnud. Prioriteediks on meil sellel aastal ju ikkagi laulupidu.

Kuulus Kambja

• Kambja on valla veebisaidi andmetel eesti koorilaulu häll, eesti talurahvakooli sünnipaik ja esimese emakeelse piibli ilmumise koht.
• Valla pindala on 189,2 ruutkilomeetrit (6,3% Tartumaast), elanikke on umbes 2400.
• Vallas on Kambja alevik ja 30 küla.
• Vähemalt 1794. aastast laulab kiriku juures Eesti esimene mitmehäälne laulukoor, kes esitas juba toona neljahäälseid laule.
• Kambja laulukoor Läte kuulub Kambja Laulu- ja Mänguseltsi ning Eesti Segakooride Liitu, lauljaid on praegu 34, dirigendid Külli Karask ja Liisa Sõõro õpivad Eesti Muusika- ja Teatriakadeemias koorijuhtimist.
• Koori Läte vanem on Maarja Anton, koori president Hilja Neumann on ühtlasi Kambja Laulu- ja Mänguseltsi juhatuse esinaine ning muu hulgas koostanud koori ajaloost brošüüri.
Allikas: www.kambja.ee

Laulge kaasa: Kambja segakoor esitab saates laulu «Saatanlik naine»

«Saatanlik naine»


Viis: Terry Britten


Sõnad: Heldur Karmo



Minu õnnetus algas,
kui ma mustast kassist möödusin teel.
Hiljem kohtasin kaunist daami,
kassist kassisilmsemat veel.
Piisas põlevast pilgust
ning juba kaotasin jõu –
ei hoolinud endast ma
ega sõpradest, kes andsid nõu.

Refrään: Kui ilmub ohtlik naine,
siis hoidku ennast mees –
ei jäta enne naine,
kui ohver sipleb...
Jah, ilmub ohtlik naine
ja hoidku ennast mees!
Ei jäta enne naine,
kui ohver sipleb võrgu sees.
Ma sulle ennustan õnne,
räägin, mida kaartidest näen!
Ning ma uskusin kõiki endeid,
olin lausa vaha ta käes.
Ma võtsin mürki, mis pakkus ta,
mind veetles salalik sarm.
Polnud saatanat näinud ma,
lihtsalt arvasin, et see on arm.

Refrään: Kui ilmub ohtlik naine...
Kas ehk öösel, kui paistab kuu,
luua seljas ratsutab ta?
Mustad juuksed ja leekiv suu –
nende võlust enam lahti ei saa.
Kuul ta laual kristallist.
Kas on ta kurat või nõid?
Eks möödu ta pilgu eest,
kui mööduda suudad ja võid!

Refrään: Kui ilmub ohtlik naine...

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles