Istanbul kauples linnalt üürihinna odavamaks

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esimesena alandati üürihinda Istanbuli restoranil.
Esimesena alandati üürihinda Istanbuli restoranil. Foto: Sille Annuk

Enampakkumisel rekordilise 375-kroonise ruutmeetrihinnaga võitnud Istanbuli restorani omanik taotles majandusraskustele viidates Tartu linnavalitsuselt üüri langetamist ja 40-protsendise languse ka saavutas.


Tartu linnavalitsuse pretsedenditu otsus ei pruugi aga jääda viimaseks, sest abilinnapea Margus Hansoni teatel on veel mitu firmat linnaga ühendust võtnud, et oma rendihinda kriisiajal soodsamaks kaubelda, kuid nende kohta ei ole otsust veel langetatud.



Avamisaeg venis


Istanbul, täpsemalt OÜ Haktur, oli oma üüri langetamise taotlust motiveerinud asjaoluga, et Raekoja plats 6 / Rüütli 2 ruumidele kasutusloa saamine venis ja söögikoha avamine sattus mullu sügisel ebasoodsasse perioodi, kui majanduslangus juba tunda andis.



Jaanuaris ületas ettevõtte jaemüügikäive 40 710 krooni suurust üüri vaid pisut vähem kui 12 000 krooni võrra, nähtub linnavalitsuse õiendist. Detsembri käive oli kaks korda suurem.



Õiendis on ka kirja pandud, et üürihinna langetamine võiks aidata ettevõttel toime tulla.


Esimese juulini alandatud hind 225 krooni ruutmeetrist teeb kuu üürisummaks pisut üle 24 000 krooni.



Samal ajal ületab Hakturi rendivõlg 85 000 krooni, linn nõuab üüri alandamise eeltingimusena rendivõlast vähemalt poole tasumist.



Linna sõbralik pilk


Hanson ütles, et olukord turul on selline, et tuleb kaaluda, kas tähtsaim on igal juhul hankel pakutud hind kätte saada ja lasta firma põhja, mille tulemusel kaoks renditulu üldse ja ka töökohad, mis toovad maksutulu.



Samas ei pruugi kõrbevate rentnike asemele uut leida olla kerge.



«Oleme vastu võtnud üüripoliitilise otsuse, et vaatame selliseid taotlusi läbi sõbraliku pilguga, ajutisi vähendusi võime teha,» lausus Hanson.



Eva Lääne linnavarade majandamise teenistusest andis teada, et siiski on osakonnal ülesanne välistada olukorda, kus üüri alandamist küsitakse vaid praegusest kinnisvaraturu trendist lähtuvalt.



«Tahaks rõhutada asjaolu, et kõigisse taotlustesse suhtub linn konkreetsetest asjaoludest ning üürniku seisukorrast lähtuvalt,» ütles Lääne.




Üürist alla küsivad linna rentnikud


• OÜ Paradise Motels (noorte vabaajariiete pood), Raekoja plats 14, üüri suurus 201 kr/m2


• Raekoja apteek (Terve Pere Apteek OÜ), Raekoja plats 1a, üür 294 kr/m2


• Kohvik Ankur (Ankur Sanesta OÜ), Pikk 55a, üür 63 kr/m2


• Reisieksperdi reisibüroo, Küüni 4, üür 279 kr/m2


• Pubi Sõprade Juures(OÜ Metasar), Raekoja plats 12, üür 346 kr/m2


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles