Suurpoodi tulevad iseteeninduskassad

Nils Niitra
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lembitu Konsumi majakarp on juba valmis ja mais peaks supermarket uksed lahti tegema.
Lembitu Konsumi majakarp on juba valmis ja mais peaks supermarket uksed lahti tegema. Foto: Margus Ansu

Tartu Tarbijate Kooperatiiv (TTK) avab mais Lembitu Konsumi, kus on ka neli iseteeninduskassat. Kui pilootprojekt õnnestub, tulevad elektroonilised kassad ka teistesse Konsumitesse.


Teadaolevalt Eesti esimesed iseteeninduskassad avatakse sel nädalal Keila Rõõmu kaubamajas ning suure tõenäosusega ongi järgmine Tartu Tarbijate Kooperatiiv.


Iseteeninduskassat ja tavalist kassat eristab põhimõtteliselt seesama, mis automaattanklat ja tavalist teenindajaga tanklat.



Lembitu Konsumisse tuleb neli iseteeninduskassat ja neli-viis tavalist kassat.



Nutikas aparaat


Kaup asetatakse kassasõlme juures kindlale kohale, kus skänner loeb koodi ja samal hetkel toimub ka kaaluga müüdavate kaupade kaalumine. Edasi määrab masin toodete hinna ja teatab summa, mis tuleb maksta.



TTK juhi Tarmo Pungeri sõnul on mõeldud ka sellele, et tarbija kauba eest maksmata kassast läbi ei jalutaks. «See on suhteliselt nutikas süsteem,» lausus ta.



«Iseteeninduskassa suudab väga hästi võrrelda ja meelde jätta erinevaid protsesse ning tuletada nendest ebaloogilisi käitumisi.»



Masin jätab erinevate toodete tavapärase kaalu ise töö käigus meelde ja kui panna koodikleeps valele kaubale, teatab masin, et kogus ei klappinud.



Ehkki pilootprojekti õnnestumisel plaanib TTK teha iseteenindavad kassad ka teistesse Konsumitesse, ei kao tavalised kassad Pungeri kinnitusel siiski kuhugi. «Tahame määrata aja jooksul klientide suhtarvu, kui paljud tahavad ise kassaoperatsiooni läbi viia ja kui paljud tahavad endiselt osta kassapidaja abil.»



Lembitu ja Riia tänava ristmikul asuvas ja 50 miljonit krooni maksvas Konsumis saab tööd 40 tartlast. Tegu on klassikalise Konsumiga, kus on 1500-ruutmeetrine müügisaal ja apteek, lillepood, pangaautomaadid ja veel üht-teist.



Massiüritus Vanemuises


Esmaspäeva õhtul toimus Vanemuise suures majas tõsine massiüritus, kus üle 1300 inimese valis TTK uut nõukogu. 40 000 liikmega TTK nõukogu neljast liikmest kaks – Tähtvere Päevakeskuse juhataja Albert Saunanen ja Tartu Agro juht Aavo Mölder – jäid ametisse ja  kahe asemele valiti kauaaegne TTK töötaja Tõnu Sooaru ja Tartu abilinnapea Väino Kull.



Äripäeva 2007. aasta Eesti ettevõtete TOPis oli tulundusühistu 51. kohal. Kasumi kasvu edetabelis tuli aga TTK lausa 18. kohale – ettevõte kasvatas tunamullu kasumit 93 miljoni krooni võrra, 113,2 miljonile kroonile.



Rekordilise kasumi üheks põhjuseks oli TTK väike kinnisvaraäri – ettevõte suutis buumi absoluutses tipus müüa hea hinnaga maha Ujula tänava Konsumi teisele ja kolmandale korrusele rajatud korterid.



Iseteeninduskassat ja tavalist kassat eristab põhimõtteliselt sama, mis automaattanklat ja teenindajaga tanklat.



Punger ei osanud veel öelda, milline tuleb TTK mullune kasum. Käive kasvas eelmisel aastal aga hoolimata majanduskriisi algusest 100 miljoni jagu – 750 miljoni kroonile.



TTK nõukogu pikaajalise liikme Aavo Mölderi sõnul on nõukogu ühistu juhatuse tööga rahul.


«Käive on kasvanud viie aastaga 350 miljoni krooni pealt 750 miljonile kroonile,» lausus ta.



Pungeri kinnitusel tuleb tänavune aasta kaupmeestele väga raske ja aasta lõpu poole läheb seis ainult hullemaks. «2009. aasta neljas kvartal on võrreldes tänasega kindlasti kehvem,» lausus ta. Töötus kasvab, aga töötavate inimeste sissetulekud mitte.



2010. aasta esimene kvartal tuleb Pungeri sõnul kogu majanduskriisi raskeimaid. «Kes on tuleva aasta teises kvartalis maksevõimeline, see on suure tõenäosusega ka edaspidi jätkusuutlik,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles