Papagoi kergitab kirjandushuvi

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
38 papagoid mõõdavad Kaarsilda. Tartus on teoksil midagi suurt, mis on ühenduses multifilmide stsenaristi ja kirjaniku Grigori Osteriga.
38 papagoid mõõdavad Kaarsilda. Tartus on teoksil midagi suurt, mis on ühenduses multifilmide stsenaristi ja kirjaniku Grigori Osteriga. Foto: Sille Annuk / Artur Kuusi montaaž

Praegused keskea piirile jõudvad lugejad hakkasid sõnu ja lauseid kokku veerima siis, kui teleekraanidel alustas oma lendu värviline punkarisoenguga papagoi. Neile peaks tänavune Prima Vista pakkuma erilist huvi.

Aastal 1976 valmis filmistuudios Sojuzmultfilm nukufilm «38 papagoid», mille stsenarist on Grigori Oster (64, pildil). Järgnevail aastail lisandus samas seerias üheksa jagu. Nende tegelasteks on nutika papagoi kõrval tema sõbrad: alatasa sekeldav pärdik, sinine elevandipoeg ja pikk boamadu.

Sarja esimese filmi pealkiri tuleneb boa mõttest ennast üle mõõta. Papagoi saab selle raske ülesandega hõlpsasti hakkama. Nii selgub, et boa pikkuseks on 38 papagoid ja veel üks papagoi tiivake, mida aga tiivulise mõõtja sõnul ei ole tarvis arvestada.

Tartus on sel nädalal papagoil – õigemini tema autoril –ülesanne tõmmata tähelepanu kirjandusfestivalile Prima Vista ja kergitada huvi kirjanduse vastu.

Avamine neljapäeval

Praegu internetis populaarsust kasvatanud papagoimultika stsenarist Grigori Oster laseb oma mõtted lendu Prima Vista ajal.

Nädalane kirjanduspidu on juba väikest viisi alanud, kuigi ametlik avamine on festivali patrooni Mihkel Muti aktiivsel osalusel neljapäeval kell 12 TÜ raamatukogus.

Moskvalane Grigori Oster saabub Tartusse festivali venekeelse programmi koordinaatori Olga Einasto andmeil kolmapäeval.

Stsenarist, näite- ja lastekirjanik on tõmmatud Emajõelinnas ja Tallinnas neil päevil tihedasse tegevusse. Mitut laadi kohtumisi on tal rohkem kui festivali teistel nimekatel külalistel, nagu näiteks vene kirjanik ja näitleja Jevgeni Griškovets, saksa laulev luuletaja Wolf Biermann, kirjanikud Frank De Crits (Belgia), Serge van Duijnhoven (Holland).

Oster osaleb Prima Vista avamisel. Samal päeval kell 18.30 on TÜ raamatukogu kohvikus Gaudeamus kavas «Harjutusi peale ja sabale: Grigori Osteri kahjulike nõuannete meistriklass».

Reedel kell 15 kohtub stsenarist ja lastekirjanik noorte lugejatega Tartu linnaraamatukogus. Sealsamas autasustatakse konkursi «Kahjulikke nõuandeid» finaliste, kusjuures osaleb Osteri samanimelise lasteraamatu eestindaja Leelo Tungal.

Laupäeval kell 12 näidatakse Tartu Uues Teatris Osteri stsenaariumi järgi valminud multifilme.

Samal ajal algab Tartu Ülikooli peahoone auditooriumis 128 koosviibimine «Grigori Oster: muinasjutud pisiasjadega ja kasulikud nõuanded üliõpilastele». Järgmise nädala esmaspäeval ja teisipäeval on tal kohtumised lugejatega Tallinnas.

Üheksanda rahvusvahelise Tartu kirjandusfestivali Prima Vista tänavuseks peateemaks on «ruumID».

Eilsed soojendusüritused

Eile olid festivali soojendusüritustena Suurbritanniast pärit ja Ameerika Ühendriikides tegutseva muusikakriitiku Simon Reynoldsi vestlus huvilistega TÜ raamatukogu konverentsisaalis ning saksa luuletaja Wolf Biermanni kontsert Tartu Uues Teatris.

Festivali kavas on seminare, kohtumisi kirjanikega, uute raamatute esitlusi, vestlusringe, Raadio Ööülikooli salvestusi, raamatuoksjon, vabaõhukino, pargiraamatukogu ja raamatulaat. Esimest korda on Prima Vista korraldajad kaasanud festivali tegevusse hõivatud ruumID majast Anna Haava 7a.

Tartus ja Elvas
• Täna kell 17 esitleb Tartu linnaraamatukogu saalis Czes-ław Miłoszi autobiograafia «Sünnimaa Euroopa» eestikeelset tõlget Hendrik Lindepuu.
• Täna kell 19 esitleb Y-galeriis proosakogumikku «Mitte-Tartu» koostaja Sven Vabar, kes viib sellega seoses huvilisi täna ja homme retkele Tartu kõrvalistesse paikadesse.
• Kolmapäeval kell 18 algab TÜ raamatukogus (ruum 243) kollokvium hüljatud hoonete  hõivamisest.
• Festival avatakse ametlikult neljapäeval kell 12 TÜ raamatukogu konverentsisaalis.
• Neljapäeval ja reedel käib TÜ raamatukogu ees raamatulaat ning linnaraamatukogu tegutseb südalinna pargis.
• Laupäeval kell 13 algab Nooruse galeriis õnnekonverents äärmustest ja äärealadest.
• Pühapäeval on kirjanikud ja kirjandus Elvas.
Allikas: Prima Vista
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles