Laval käib Rubiku kuubiku kokkupanek

Marite H. Butkaite
, Teatrikriitik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mehis Pihla
Mehis Pihla Foto: TPM

Viimasel ajal sünnib Vilde teatris huvitavaid asju. Lavale on jõudnud uut kodumaist näitekirjandust, mille hulka kuulub ka Mehis Pihla «Maria eri», lugu mehest ja naisest, olevast ja näivast, elust ja teatrist.

Eelmisel kevadel loov­­kirju­­tamiskooli Draka­­dee­­mia põhikursuse lõpetanud Mehis Pihla «Maria eri» puhul on meeldivaks üllatuseks loo mitmekihilisus. Tõlgendusvõimaluste poolest võib seda kirjeldada kui matrjoškat või sibulat. Ühe kihi all on teine, teise all kolmas ning kõik need täiendavad üksteist ja moodustavad terviku.

See võib olla lugu suhtest, selle jõudmisest teatavasse kriisipunkti ja püüd seda lahendada. See võib olla lugu ühe naise vabanemisest teiste peale surutud rollidest, enese taasleidmisest ja minevikuga rahu sõlmimisest. Samas võib tekkida küsimus: kas me oleme või me mängime, ja kui mängime, siis keda ja kelle pärast?

Suhted ja teater

Pihla on edukalt näidendisse põiminud suhted ja teatri, seda nii otseses kui ka kaudses tähenduses. Alustekst peidab endas ka mitut pööret, meenutades head krimkat, kus infot jagatakse killukaupa ja mis paneb end aegamisi kokku nagu pusle. Või foto, mis ilmutades tasapisi paberile ilmub ja peidab endas nii mõndagi detaili.

Üllatused säilivad lõpuni ja igav ei hakka. Kavalehel on žanrimääratluseks tragikomöödia ja seda see ka on, sest läbi nalja ja kohatise absurdipris­­-ma arutletakse tõsistel teemadel.

Vilde teater koondab lavale erisuguse tausta ja kogemuste pagasiga inimesi. Lavastaja Tess Pauskar on ühtse trupina pannud mängima esimest suuremat rolli tegeva Liis Barkala (Maria) ja teatri teeneka tegelase Aire Pajuri (Ülemus). Tõelist eesti meest mängib Marek Ranne (Jaanus) – esmapilgul flegmaatiline, kuid vajaduse korral vägagi kirglik kuju.

Barkala portreteerib Mariana erinevaid lähedasi, kes inimese elus ja lähisuhetes tähtsat osa mängivad. Pajuri Ülemus aga täidab jõuliselt nii mängujuhi, jälgija kui ka kommentaatori rolli. Tema kohalolu kaudu kerib lahti paari lugu ja vaikselt selgub ka nähtava loo mitmetasandilisus.

Eriline «Maria eri»

«Maria eri» on eriline mitmes mõttes. See leiab aset pisikeses ja hubases teatris, kuhu sageli ehk ei satu, kuid millel tasub silm peal hoida. See on uue ja noore meesautori tekst. Üllataval kombel on tal õnnestunud usutavalt lahti kodeerida naise maailm ja mõttekäik.

Lavastusega on loodud mänguline, kuid ühtaegu realistlik maailm, mis tundub pealtnäha lihtne, ent on tegelikkuses keeruline kui Rubiku kuubik. Kui iga värv lõpuks oma koha saab, on rõõm suur, et pähkel õnnestus katki hammustada ja otsing läbi teha.

«Maria eri»

• Vilde teater esietendas 21. aprillil seltsimaja (Pepleri 27) väikeses saalis Mehis Pihla (23, pildil) näidendi «Maria eri».

• Lavastaja, muusikaline kujun­­daja ja kunstnik Tess Pauskar.

• Mängivad Liis Barkala, Marek Ranne ja Aire Pajur.

• Järgmised etendused on täna kell 19 ja 28. aprillil kell 16.

Allikas: Vilde teater

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles