Magistrant seadis näituseks tänava

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunstiakadeemia rahvakunsti ja kultuuriantropoloogia osakonna magistrant Karin Leivategija (24) koostas ERMi näitusemajja väljapaneku, mis ulatub trepikojast näitusesaali.
Kunstiakadeemia rahvakunsti ja kultuuriantropoloogia osakonna magistrant Karin Leivategija (24) koostas ERMi näitusemajja väljapaneku, mis ulatub trepikojast näitusesaali. Foto: Sille Annuk

Mitu Tartu tänavat on rikkaliku kultuurilooga. Üks neist on Veski tänav. Selle kohta annab põhjaliku ülevaate Eesti Kunstiakadeemia magistrandi Karin Leivategija näitus, mis avatakse täna Eesti Rahva Muuseumi näitusemajas.

«Ma olen andnud dokumentide, tekstide ja fotodega ülevaate Veski tänava ajaloost läbi kahe aastasaja,» ütles Leivategija. «Olen kogunud ka Veski tänava elanikelt isiklikke lugusid.»

Näituse materjal on kantud suurtele (79 x 100 cm) alustele. Neist osa on riputatud trepikotta ja osa näitusesaali. Samas saab vaadata Veski tänava olevikust kaht videot, mille on koostöös Karin Leivategijaga teinud näituse kujundajana tema õpingukaaslane Arthur Arula.

Veski tänava elanike lugusid esitavad salvestisel Rakvere teatri näitlejad Lauri Kaldoja ja Kertu Moppel.

Osa magistritööst

Täna avatav näitus on osa Karin Leivategija magistritööst. Sealt pärineb ka järgmise kahe lõigu teave.
Veski tänav oli 19. sajandil Tartu linna ja Tähtvere mõisa põllumaade vaheliseks piiriks, mistõttu kandis see esialgu Piiri tänava nime. Oma praeguse nime sai tänav Tähtvere mõisa veski järgi, mis asus praeguse katoliku kiriku vastas.

Läbi aegade on samas tänavas elanud arvukalt kultuuritegelasi ja teadlasi. Teiste hulgas on magistrant nimetanud Karl Ernst von Baeri, Karl August Hermanni, Tammsaaret, Adamson-Ericut, Johannes Silvetit, Juri Lotmanit.

Muide, Karin Leivategija kodu on samuti Veski tänavas, ta on seal juba neljanda põlvkonna esindaja.

Näitus avab lugusid

«Kõndides mööda Veski tänavat, olen ma alati mõelnud, mis lood küll on seotud nende majadega,» ütles väljapaneku ülesseadmist vaadanud ERMi giid-metoodik Virve Tuubel. «Näitus toob välja osa neist huvitavatest lugudest.»

Karin Leivategija näitusest on innustust saanud ERMi Sõprade Seltsi sekretär Sirje Madisson.
Ta valmistas eile tänaseks avamiseks ette vitriiniväljapanekut Kuperjanovi tänava kultuuriloo ja oleviku kohta. Just nimelt sellesse tänavasse suubub Veski tänav.

Näituse «Veski tänav Tartus» avamisele ERMi näitusemajas (Kuperjanovi 9) täna kell 17 järgneb teemaõhtu Sakala konvendihoones (Veski 69).

Teemaõhtu juhatab sisse Tartu Keelpillikvartett. Seejärel peab Hillar Palamets ettekande Veski tänava üliõpilaskorporatsioonidest. Enriko Talvistu analüüsib Baeri 100. surma-aastapäevaga kaasnenud remonditöid. Katrin Alleri ettekanne käsitleb Veski tänavas elanud muusikuid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles