Ahhaa ja ERMi uus maja tulid sammu lähemale

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tulevane Ahhaa keskus ja Tigutorn.
Tulevane Ahhaa keskus ja Tigutorn. Foto: Internet

Eesti Rahva Muuseumi uue hoone ehituseks 500 miljonit krooni ja Ahhaa keskuse ehituseks 80 miljonit, oli tänane sõnum valitsuskabinetist, kus sai põhimõttelise heakskiidu üleriigilise tähtsusega kultuuri- ja turismiobjektide väljaarendamise investeeringute kava kogumahus 972,5 miljonit krooni.


Tartu abilinnapea Karin Jaanson ütles, et sõnum on positiivne ja kui selline jaotus saab lõplikult kinnitatud, tähendab see, et vahepeal kahtluse alla sattunud Ahhaa keskuse ehitamisega saab viimaks algust teha.

«Oleme Ahhaa keskuse uue maja tuleku nimel kõvasti pingutanud ja mul on siiralt hea meel, et see tartlaste ja kõigi eestimaalaste hulgas väga oodatud maja ikka tuleb,» lisas linnapea Urmas Kruuse. Tartu linna eelarves on sellel aastal Ahhaa uuele hoonele 25 miljonit krooni.

Esimesel hankel osutus teaduskeskuse ehitus üle ootuste kalliks, teisel riigihankel saadud odavaim ehitushind oli Linnaehituse pakutu, 211,3 miljonit krooni.

Sellele lisandub veel sisustuse ja ekspositsiooni hind, seega on uue maja hind kokku 300 miljonit krooni. Kokku on lepitud, et teaduskeskuse ehitavad Kaluri tänava äärde Tigutorni kõrval Tartu linn ja riik koos, kuid seni on ehituse algust takistanud ebakindlus riigi lubatud osaluse osas.

Teine ehitushange viidi läbi 2007. aasta lõpus, selle ajaga võrreldes on ehitushinnad langenud ja sestap ka küsimus, kas ei oleks otstarbekas veel üks, kolmas hange korraldalda.

Jaanson ütles, et sellele küsimusele vastamine nõuab aega. Abilinnapea Margus Hansoni sõnul on see tõesti kaalumiskoht. «Peame maha istuma ja targa otsuse tegema,» ütles ta.

Regionaalminister Siim-Valmar Kiisler väljendas pressiteadaandes heameelt, et väga kitsastes oludes töötava Eesti Rahva Muuseumi uue maja ehitust saab poole miljardi krooni ulatuses toetada Euroopa Liidu struktuurifondidest.

Valitsuskabineti heakskiidu saanud investeeringute kavas on seitse projekti kogusummas 972,5 miljonit krooni. Toetatavad projektid on veel Eesti Meremuuseumi lennusadama arendamine (144,5 mln), Tallinna teletorni vaateplatvormi (86,6 mln), Kohtla kaevanduspargi-muuseumi (50,9 mln), Kuressaare kindluse (51 mln) ja Tehvandi spordikeskuse staadioni rekonstrueerimine (59,5 mln).

Kiisleri sõnul on kõik seitse projekti hästi läbimõeldud ja suure potentsiaaliga ettevõtmised.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles