Anne Paluver sai kätte Lutsu huumoripreemia

, Jõgevamaa ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lutsu huumoripreemia üleandmine Anne Paluverile. Jõgeva maavanem Viktor Svjatõšev viib läbi Anne Paluveri preemia laureaadiks löömise tsermooniat.
Tagaplaanil Palamuse rahvamaa juhtaja Ivar Vinkmann.
Lutsu huumoripreemia üleandmine Anne Paluverile. Jõgeva maavanem Viktor Svjatõšev viib läbi Anne Paluveri preemia laureaadiks löömise tsermooniat. Tagaplaanil Palamuse rahvamaa juhtaja Ivar Vinkmann. Foto: Ave Unt/MTÜ Sokuturi

Tootsi-Teele ja nende looja Oskar Lutsu kodupaigas Jõgevamaal Palamusel kuulutati täna välja Lutsu huumoripreemia laureaat. Tänavuse preemia sai näitleja Anne Paluver, kes on ligi nelikümmend aastat naerutanud publikut koomiliste rollidega nii teatrilaval kui ka estraadikavades.

Palamuse vallavanem Urmas Astel ja MTÜ Sokuturi esindaja Ave Unt andisid Paluverile üle tunnistuskirja 52 376-kroonise Oskar Lutsu huumoripreemia saamise kohta. Preemiaraha saadi annetustest.

«Ma arvan et need, kes nalja ei tee ja sellest aru ei saa, on oma olemuselt suhteliselt vaesed inimesed,» avaldas arvamust Palamuse valla elanik Villu Reiljan, kes on juba aastaid koos abikaasa Annega Lutsu huumoripreemia väljaandmisesse panustanud.

Jõgeva maavanem Viktor Svjatõšev ja Palamuse kihelkonnamuuseumi pedagoog Aili Kalavus viisid läbi traditsioonilise tseremoonia, kus Paluver Joosep Tootsile olulise tööriista - ahjuroobiga - Oskar Lutsu huumoripreemia laureaadiks löödi.

Paluver esitas premeerimissündmusel kaks estraadipala. Ta rääkis oma näitlejatööst ja selle eredamatest seikadest. Näitleja ironiseeris vaimukusega «kollase» ajakirjanduse küsimuste ja ennekõike isiklikku elu oluliseks pidava uudishimu üle.

Nii meenutas ta kuidas omal ajal korduvalt arutati, kas Anne Paluver ja Urmas Kibuspuu on õde ja vend või abikaasad. Sel põhjusel helistasid inimesed koguni teatri valvelauda.

Oskar Lutsu loodud tegelaskujusid on Paluver mänginud Paunvere-ainelises loos, kus ta kehastas koos Jüri Krjukoviga noori armastajaid ning «Tagahoovi» dramatiseeringus.

Kokkutulnud otsisid näitleja puhul ka lutsulikke paralleele ühises harrastuses õpetaja Lauriga milleks on viiulimäng. Paluver nimetas viiulimängu ennekõike oma noorpõlvehobiks.

Paluveri peen huumorisoon väljendus ka mitmetele küsimustele vastates. Kui ajalehe Vooremaa toimetaja Riina Mägi esitas preemia üleandmise tseremooniatel Lutsu inimlike iseärasuste tõttu tavaks saanud küsimuse kraadiga jookide tarbimise kohta, vastas seekordne laureaat nii: «Kas ma ei joo üldse, või teen seda lõpmatuseni, mida see teadmine teile annab?»

Oskar Lutsu huumoripreemia loodi 1986. aastal, esimeseks laureaadiks kuulutati Priit Aimla. Esmalt andsid naljaauhinda välja huumoriajakiri «Pikker» ja Kevade kolhoos, seeärel Palamuse kihelkonnakoolimuuseum koostöös vallavalitsusega. 2008. aastast korraldab preemia väljaandmist paikkonna sotsiaal-, kultuuri- ja spordielu edendav MTÜ Sokuturi.

Naisnäitlejatest on varem preemia pälvinud Luule Komissarov ja Ita Ever.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles